ODS vyzývá koalici: Nehazardujte kvůli Bátorovi s vládou

Praha - Grémia koaličních stran řeší budoucnost kontroverzní osobnosti Ladislava Bátory a podporu, kterou mu ministr školství Josef Dobeš (VV) jakožto svému zaměstnanci poskytuje. TOP 09 totiž včera odmítla ve vládě spolupracovat, pokud Bátora na svém postu setrvá. ODS dnes oznámila, že spor kolem Bátorova působení na ministerstvu školství nemůže být důvodem ke zpochybňování existence vlády a neměl by sloužit jako záminka pro odchod z koalice. Koaliční partnery také vyzvala, aby s kauzou dále nehazardovali. TOP 09 v reakci přislíbila, že z vlády odejít nehodlá, avšak požaduje spolupracovat v systému hodnot, mezi které extremismus prezentovaný Bátorou nespadá. Místo jejich pěti ministrů tak zítra dorazí do Strakovy akademie jen jejich náměstci.

ODS považuje hrozby TOP 09, že kvůli Bátorovi opustí vládu, za zbytečně přehnané a vyhrocené. Eskalace problému navíc přichází v nevhodné době, kdy se projednávají klíčové reformy a rozpočet na příští rok. Ten musí být do měsíce ve sněmovně. Nejužší vedení strany se také shodlo, že chce-li někdo opustit vládu, má to udělat jasně a nehledat námitky.

Opustit koalici však TOP 09 nemá v úmyslu. Po jednání předsednictva však strana deklarovala, že pracovat ve vládě je možné jen v rámci hodnotového systému, do kterého nepatří podpora extremismu. „TOP 09 se cítí vázána koaliční smlouvou a rozhodně nemá v úmyslu koalici opustit,“ stojí v usnesení předsednictva strany. Podle něj však „palčivé ekonomické výzvy“, které před vládou stojí, je možné řešit jen v rámci hodnotového systému, ze kterého TOP 09 jako konzervativní strana vychází.

„Ten míč není na naší straně hřiště. Jestliže pan premiér říká, že podpora extremismu ve státní správě je pro něj nepřijatelná, jestliže i VV říkají, že i pro ně je to nepřijatelné, tak ať konají!“ vzkázal partnerům Kalousek.

VV stojí za Dobešem, a tedy i za Bátorou

Po jednání vedení VV uvedl šéf poslanců Vít Bárta, že Bátorova kauza je jen účelovou povrchní kauzičkou v otázce, jak budou zdaněny hazardní společnosti a jak bude vypadat daňová reforma. Jde tak jen o nátlak TOP 09 na Věci veřejné. Ministr školství Josef Dobeš coby Bátorův nadřízený jeho odvolání neplánuje. Strana se za něj také postavila a kauzu považuje za uzavřenou - skončila podle nich v okamžiku, kdy se Dobeš za výroky Bátory omluvil.

„Z pohledu vedení strany je tato kauza uzavřena, protože zazněla jasná omluva od ministra Josefa Dobeše ministru Schwarzenbergovi, rovněž i jednoznačný distanc od výroků úředníka Bátory. Je pro nás důležité, že ministr Dobeš sdělil panu Bátorovi, aby již nevystupoval aktivisticky v možném rozporu se svou úřednickou funkcí,“ stojí v tiskové zprávě VV.

Odchod Bátory by přivítal i premiér Petr Nečas (ODS), který ale v pondělí připomněl TOP 09, že v minulosti proti Bátorovi razantně nevystupovala, a vyzval k řešení situace „bez ultimát“. Osud vlády však kvůli němu riskovat nehodlá.

Zaorálek: Nečas si neporadí ani s jedním nahnědlým úředníkem

Tvrdě se vůči Bátorovi i premiérovi vymezil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Pokud se prý vládě nepodaří vyřešit spor o kontroverzního úředníka z ministerstva školství Ladislava Bátoru a pokud kvůli tomu ministři za TOP 09 nepřijdou ve středu na zasedání vlády, měli by hledat cestu k předčasným volbám.

Zaorálek také označil Nečase za slabého premiéra, který není schopen ani vyřešit takovou věc, jako je „jeden nahnědlý vysoký státní úředník, který dělá ostudu vládě, a dokonce celé České republice“. Předseda strany Bohuslav Sobotka minulý týden řekl, že ČSSD je připravena o Bátorovi jednat na nadcházející schůzi sněmovny. Pokud by se jí tento bod nepodařilo do programu prosadit, svolá k tématu mimořádnou schůzi poslanců. Zaorálek dnes upřesnil, že ČSSD ještě nezačala sbírat podpisy pod návrh na svolání mimořádné schůze. Zachová se podle toho, jak se bude situace kolem Bátory vyvíjet. 

Ladislav Bátora, předseda konzervativní iniciativy D.O.S.T., v minulých týdnech ostře kritizoval například amerického velvyslance v Praze za jeho podporu pražského pochodu homosexuálů. Jeho oponentům ale vadí i Bátorova minulost spojená s uskupeními české krajní pravice.