Policie obvinila další čtyři lidi v kauze Opencard

Praha - Policie dnes obvinila další čtyři lidi z pražského magistrátu v kauze opencard. Jde o členy hodnotící komise, která údajně v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách vybrala na projekt servisního kartového centra společnost Haguess. Nabídka společnosti Haguess přitom podle policie nesplnila podmínky zadávací dokumentace. Informaci zveřejnil server Novinky.cz.

Policie zahájila trestní stíhání vedoucího celého projektu Jiřího Chytila, Ladislava Kendíka, Miroslava Čadského a dalšího pracovníka odboru informatiky. Bývalý šéf odboru informatiky Ivan Seyček, který byl rovněž členem hodnotící komise a smlouvu s Haguess podepsal, byl obviněn již v úterý. Všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Chytil deníku Právo potvrdil, že společně s Kendíkem již obdrželi usnesení o zahájení trestního stíhání.

Jsem rád, že policie v této věci něco činí, říká primátor

„Mohu potvrdit, že dnešního dne bylo sděleno obvinění čtyřem pracovníkům magistrátu v souvislosti s projektem opencard,“ řekl Právu ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec. „Jsem rád, že policie v této věci něco činí. Podporujeme to,“ uvedl primátor za ODS Bohuslav Svoboda.

Tři z obviněných jsou podle serveru stále zaměstnanci odboru informatiky pražského magistrátu, Čadský působí na odboru dopravy. Seyček po loňském odchodu z magistrátu zamířil do České televize a od 1. června zde šéfuje informačním technologiím.

Pražský magistrát o obvinění svých zaměstnanců ví. Podle mluvčí Terezy Krásenské jsou všichni připraveni podat proti obvinění stížnost. „Než bude o jejich stížnosti rozhodnuto, budou zbaveni rozhodovacích a podpisových práv, pokud je mají,“ říká Krásenská.

Policisté začali projekt pražské karty opencard prověřovat loni v únoru s podezřením na to, že se někteří zaměstnanci z pražského magistrátu a společnosti Haguess mohli dopustit porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Kauzou se začali zabývat na základě trestního oznámení bývalé zastupitelky Jany Ryšlinkové.

Na začátku roku dokonce padlo první obvinění, protikorupční policie začala stíhat jednoho člověka pro trestný čin porušování závazných pravidel hospodářského styku. Státní zastupitelství pak ale vyhovělo stížnosti a usnesení o zahájení trestního stíhání zrušilo jako nezákonné a neodůvodněné.

Pražská karta opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. Projekt opencard vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování zakázek. V jeho počátcích uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Podle některých auditorů byly zakázky také záměrně děleny tak, aby na ně nemuselo být vypsáno výběrové řízení. Zakázky pak byly přidělovány stejným firmám, které byly podle některých médií napojeny na známé pražské podnikatele. Projekt opencard prověřilo několik auditů. Projekt je podle kritiků předražený, podle auditorů stál do konce roku 2009 přes 800 milionů. Nejvíce inkasovala firma Haguess, asi 320 milionů korun.

Vydáno pod