Pražští maturanti byli nejúspěšnější, nejhorší je Ústecko

Praha - Při státních maturitách dopadli nejlépe studenti z Prahy, Královéhradeckého, Jihomoravského kraje a Vysočiny. Nejhorší výsledky byly v Ústeckém, Karlovarském a Libereckém kraji. Statistiku prezentoval na tiskové konferenci ministr školství Josef Dobeš (VV) s tím, že do konce srpna dostanou všechny školy zprávu o tom, v čem jejich studenti vynikají, či zaostávají. Analýzu se srovnáním škol v regionu dostanou také hejtmani krajů, mohou podle ní rozhodovat o případných změnách v síti škol. U letošních státních maturit propadla nebo nebyla připuštěna pětina žáků.

„Školy 31. srpna dostanou komplexní zpětnou vazbu o výsledcích, to by mělo přispět ke zvýšení kvality na těchto školách,“ uvedl Dobeš. Výsledky podle krajů prý překvapily třeba tím, že školy Moravskoslezského kraje, kde je mnoho dětí z problémových rodin, si nestojí nijak špatně. Kraj je podle výsledků maturit až šestý od konce. Naproti tomu je prý zarážející propad Středočeského kraje, kde se očekávaly lepší výsledky, byl však čtvrtý od konce.

Ve zprávách pro školy prý bude kromě srovnání se zbytkem ČR také srovnání jednotlivých tříd dané školy a také srovnání se všemi třídami stejného oborového zaměření z celé republiky. „Učitelé tak budou moci zjistit, která témata nebo které učivo bylo silnou, nebo naopak slabou stránkou jejich žáků,“ uvedlo centrum pro přípravu maturit Cermat. Žebříčky jednotlivých škol ale nechce ministerstvo sestavovat.

Ministr školství Josef Dobeš: „Alarmující situace je propad Středočeského kraje. Tam se čekalo, že Praha a Středočeský kraj, bude dosahovat velmi dobrých výsledků. Státní maturita ukázala, že Středočeský kraj se z nějakého důvodu, a zůstává to na analýze daného kraje, propadl do podprůměrných krajů.“

Náměstek středočeského hejtmana a stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD): "Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti opakovaným lžím ministra školství Josefa Dobeše, který pomlouvá středočeské školy a tvrdí, že měly jedny znejhorších výsledků státních maturitních zkoušek."

„Velice varuji, aby tyto výsledky byly bičem, aby byly kárným opatřením,“ upozornil ministr. Na základě analýzy nemají ředitelé rozdávat odměny nebo výpovědi. Výsledky jsou prý první zpětnou vazbou pro školy a měla by to pro ně být podpora, aby věděly, kde přidat a co se jim daří. Šéf Cermatu Pavel Zelený doporučil školám, aby se zaměřily hlavně na podrobné výsledky z
matematiky, kde byly mezi studenty velké rozdíly. U cizích jazyků prý zase mělo hodně žáků problémy s poslechem.

Zpráva pro školy a hejtmany ukazuje výsledky jarních maturit. K podzimním opravným termínům půjde asi 20 400 studentů. Ústní zkoušky budou žáci skládat na svých školách od 1. do 14. září. Písemná část se pak bude konat ve 198 spádových školách od 15. do 21. září. Definitivní vyhodnocení státních maturit bude mít ministerstvo hotové v polovině října.

Úspěšnost u maturity
Zdroj: ČT24
Vydáno pod