Dobeš půjde před poslance TOP 09 vysvětlit Bátoru

Praha - Předseda poslaneckého klubu vládní TOP 09 Petr Gazdík pozval na úterní jednání svých poslanců ministra školství Josefa Dobeše (VV). Ministr má členům TOP 09 vysvětlit, proč ve svém úřadě drží předsedu konzervativní iniciativy D.O.S.T. Ladislava Bátoru. Dobeš pozvání šéfa poslanců TOP 09 přijal. Ke kauze Bátora se dnes vyjádřil i prezident Václav Klaus s tím, že do sporu nebude zasahovat.

„Pana Dobeše jsem pozval ze své funkce předsedy poslaneckého klubu. Chceme od něj vysvětlit, co bude dělat s pronikáním extremismu do resortu školství,“ vysvětlil Gazdík. Vedení TOP 09 podle něj nebude na Dobeše tlačit, aby Bátoru odvolal z funkce, kterou na ministerstvu vykonává. Budou ale chtít vysvětlit, z jakého důvodu ho Dobeš na ministerstvu potřebuje a proč je pro něj tak nepostradatelný, vysvětlil Gazdík. Dobeš dnes na tiskové konferenci uvedl, že bude stát za svým úředníkem.

Klaus: Ať si to vyřeší vláda

Prezident Klaus se dnes nechal slyšet, že do sporu ohledně Bátory nehodlá zasahovat. Zároveň však podotkl, že nepovažuje za důstojné, aby se ministři za TOP 09 neúčastnili jednání vlády. Jde podle něj o hru stran, kterou musí vyřešit vláda. „Ať si to řeší vláda, skutečně. Já to za důstojné nepovažuji, ale je to primárně jejich vzájemná hra a není to pro prezidenta žádná specifická úloha,“ prohlásil Klaus.

TOP 09 kritizuje Bátoru kvůli urážce, kterou úředník počastoval jejich předsedu a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Ministři druhé nejsilnější vládní strany odmítli chodit na jednání vlády, dokud bude Bátora ve funkci. Dobeš už se od slov svého úředníka distancoval, odvolávat jej ale nehodlá. Prý je to národovec a svědomitý katolík. Ministři TOP 09 tak za sebe ve středu poprvé poslali na jednání vlády pouze své náměstky.

Ladislav Bátora
Zdroj: ČT24

Kauza ohrožuje stabilitu i akceschopnost vlády

Jak dlouho bude koaliční kabinet zasedat v omezeném režimu, není jasné. Premiér Petr Nečas (ODS) chce o postoji TOP 09 jednat se Schwarzenbergem po jeho návratu z dovolené, tedy po neděli. Jeho ODS v úterý koaliční partnery vyzvala, aby s kauzou dále nehazardovali.

Roztržku ve vládě využila opozice k volání po předčasných volbách. Podle předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika nemá Bátora kvůli svým údajně pravicově extrémním názorům na ministerstvu co dělat, jde ale o malichernost. Vláda se podle něho stále více zabývá jen sama sebou.

Bátora, předseda konzervativní iniciativy D.O.S.T., v minulých týdnech ostře kritizoval například amerického velvyslance v Praze za jeho podporu pražskému pochodu homosexuálů. Má podporu Hradu, prezidentovi Václavu Klausovi je názorově blízký.