Kabinet využil absenci TOP 09 a jednal o tajemníkovi pro EU

Praha - Vláda ve středu projednávala otázku vzniku funkce státního tajemníka pro Evropskou unii. Téma přitom před několika měsíci skončilo u ledu, neboť vznik zvláštního tajemníka pro evropské záležitosti odmítal ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ministři jeho strany se jednání neúčastnili kvůli kauze úředníka ministerstva školství Ladislava Bátory. Na jednání vlády poslali místo sebe náměstky, kteří však nemohou hlasovat.

Vznik nové pozice státního tajemníka, který by měl na starosti koordinaci evropské problematiky, byl diskutován na konci loňského roku po vzniku nynější koaliční vlády. Podle Nečase zřízení takové funkce plyne z uzavřené koaliční smlouvy. Premiér také zdůrazňoval, že potřebuje mít aparát, který bude koordinovat evropská témata pro vyjednávání s Bruselem, z nichž mnoho je ekonomických.

Šéf diplomacie a předseda TOP 09 to však odmítal a zdůrazňoval, že by tak „zadními dvířky“ mohlo vzniknout nové ministerstvo pro evropské záležitosti.

Vznik pozice státního tajemníka pro EU byl ve středečním jednání vlády skryt pod názvem „Návrh změny jednacího řádu vlády“, který předkládal premiér Petr Nečas (ODS). Projednávání tohoto bodu bylo na týden přerušeno.

Evropská unie
Zdroj: Oliver Hoslet/ISIFA/EPA

Spor mezi ODS a TOP 09 o vytvoření postu státního tajemníka a rozdělení kompetencí za evropskou politiku, se rozhořel krátce poté, co koaliční kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných vznikl. Nečasova vláda zrušila post ministra pro EU, premiér ale chtěl, aby mu s koordinací evropské politiky pomáhal státní tajemník.

Programové prohlášení vlády říká, že koordinace evropské politiky bude v gesci předsedy vlády a bude se jí věnovat jemu podřízený útvar, který bude úzce spolupracovat s ministerstvem zahraničí.

Vydáno pod