Dobeš potvrdil, že se platy školníků a uklízeček snižovat nebudou

Praha – Ministr školství Josef Dobeš (VV) potvrdil, že se platy nepedagogických pracovníků ve školství snižovat nebudou. Řekl to po setkání se zástupci školských odborů. Dobeš také potvrdil, že najde v rozpočtu ministerstva školství slíbené 4 miliardy korun na růst platů učitelů. Ministr chtěl původně z platů kuchařek, školníků nebo uklízeček seškrtat 700 milionů. Odboráři mu hrozili, že v případě krácení platů budou stávkovat.

„V příštím roce se nesníží ani o korunu plat nepedagogických pracovníků, věřím, že tato moje garance vnese klid zhruba týden před začátkem školního roku mezi důležité nepedagogické pracovníky“ prohlásil Dobeš. „Přestože je rozpočet napjatý, tak je tu garance ministra školství a vlády, že závazek, že se zvednou platy učitelů o další 4 miliardy, platí,“ přislíbil ministr. 

Počty úředníků by se měly snížit

Ministerstvo školství bude peníze na platy školníků nebo kuchařek hledat ve vlastních rozpočtových rezervách. Nutných 700 milionů korun vezme Dobeš z letošních úspor, omezí investice a škrtne pastelkovné. Ještě víc prý omezí také byrokracii. Například na rozvoj dětských domovů půjde místo původních 300 milionů jen 100 milionů korun. Dalších asi 85 milionů chce získat zrušením takzvaného pastelkovného, což je příspěvek pro prvňáčky. Dále podle svých slov ještě více „řízne byrokracii“. Pro příští rok chtěl snížit počet úředníků o 23 procent, možná to ale bude ještě víc.

Dobeš původně totiž plánoval, že na platech školníků, kuchařek nebo hospodářek škrtne 700 milionů. To by znamenalo, že by těmto lidem klesl plat o pět procent. Už letos se jim přitom snížily mzdy o deset procent. Hrubá mzda těchto zaměstnanců včetně vedoucích pracovníků tak letos činila necelých 15 000 korun.

Proti snižování platů nepedagogů se ostře postavily školské odbory, které pohrozily stávkou. Proti byla ale také třeba TOP 09 nebo ČSSD. Podle senátora a stínového ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) plánuje Dobeš vyhnat kuchařky a uklízečky ze škol a jejich práci rozdělit mezi soukromé firmy. „Měl by rezignovat,“ uvedl na adresu Dobeše. Poslanci TOP 09 se zase vyslovili v tom smyslu, že ministerstvo školství s šetřením zaspalo a peníze bylo možné uspořit třeba na maturitách nebo odměnách zaměstnanců.

Vydáno pod