Starosta Varnsdorfu svolal besedu, v sále to jiskřilo

Varnsdorf (Děčínsko) - Silné emoce provázely více než dvouhodinovou besedu ve Varnsdorfu na Děčínsku, kterou k vyhrocené situaci ve městě svolala do kinosálu tamní radnice. Občané města požadovali především posílení městské a státní policie. Lidé ale také kritizovali práci radnice. Vedení města vytýkali, že problémy s nepřizpůsobivými Romy dlouho neřešila a zavírala před tím oči. Z pléna se ozývaly i výzvy k odstoupení starosty Martina Louky, ten o tom ale neuvažuje.

Dlouholetý konflikt s problémovou komunitou se v regionu rozhořel letos v srpnu dvěma incidenty. Při prvním, jenž se odehrál 7. srpna, zaútočili romští návštěvníci herny v Novém Boru mačetami na obsluhu a hosty. O dva týdny později ztloukly v přesile dvě desítky Romů šestici mladíků. To vyvolalo odpor místních i radikálních uskupení. „Bojíme se pustit děti ven, důchodci se bojí vyjít z bytu. Bojíme se všichni a člověk, aby se bál i ozvat,“ řekla k situaci ve městě Jitka Pagáčová. Kritizovala zejména systém sociálních dávek. „Proč ty peníze na jejich podporu raději nejdou na platy policistů, kteří nás mají chránit,“ ptala se.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Štědrý sociální systém, který nenutí k práci, kritizovali dnes lidé nejčastěji. V kině zaznělo víc výtek a otázek než odpovědí, které by stovky lidí v hledišti, uspokojily. Policejní posily, které do města přišly v minulém týdnu, lidé vítají. „Je to ale jen dočasné, až odejdou, bude to tu ještě horší,“ zaznívaly hlasy. Mnozí z účastníků se netajili tím, že jsou připraveni bránit svůj majetek i bezpečnost. „Když mi v zimě ukradli od domu motor, pořídil jsem si zbrojní pas a pistoli, každého, kdo přeleze plot mé zahrady, střelím do hlavy, ať je černý, nebo bílý,“ řekl starší muž.

Starosta Varnsdorfu Martin Louka (Nez.): „Jsem rád, že ti lidé přišli a prostě reagovali podle svých pocitů.“

Vedení města, policie i zástupci rady vlády pro romské záležitosti se snažili lidi uklidnit. „Násilí není řešením, uděláme všechno proto, abychom situaci tady uklidnili,“ ujišťoval Daniel Plechatý z děčínské policie. Posily, které na sever Čech poslal v minulém týdnu policejní prezident podle něj ve městě zůstanou tak dlouho, jak bude potřeba. „V září se jejich působení vyhodnotí, a pokud to bude třeba, posily tady zůstanou a mohou být povolány i další,“ řekl policista. Stabilně slouží podle něj v oblasti Varnsdorfu 30 policistů, navýšení jejich počtu je záležitosti financí.

Vedení Varnsdorfu na besedě s občany
Zdroj: ČT24

O zvýšení počtu městských strážníků uvažuje i varnsdorfská radnice. V současné době má 14 městských policistů a ročně na městskou policii dává šest milionů korun. „Bude záležet na zastupitelích, zda přistoupí na to posílit rozpočet policie. Zadal jsem ale veliteli městské policie zpracovat program služeb, z něhož vyplynou požadavky na posílení v personální oblasti i ve financích,“ dodal Louka. Radnice také připravuje novou vyhlášku, která by měla výrazně omezit problémy v ulicích města. „Inspirovali jsme se v Litvínově,“ řekl starosta. Obě záležitosti chce předložit už na nejbližším jednání městského zastupitelstva.