Romští starousedlíci v Rumburku protestují proti agresi

Rumburk - V Rumburku se dnes k protestu sešli i romští starousedlíci, kteří již ve městě žijí několik let a se soužitím s ostatními neměli problémy. Po tom, co se ve městě dělo v pátek, kdy po demonstraci výtržníci zdemolovali plot u domu obývaného Romy, chtějí dát najevo, že jsou ze stoupajícího napětí sami nešťastní a že nepatří všichni do jednoho pytle. K protestu se jich sešly asi tři desítky, chtějí svým shromážděním varovat před plošným odsuzováním jen kvůli barvě pleti. Policie situaci ve městě sleduje, žádné incidenty ale hlášeny nejsou.

„Svolali jsme se kvůli tomu, že nesouhlasíme s tím, co se tady děje. Jsou tu mámy od dětí a včera se musely schovávat, protože se tady lidi chovali vyloženě jako za fašismu. Nedali nikomu možnost promluvit… házeli je všechny do jednoho pytle,“ řekl pro ČT jeden z organizátorů Albert Demeter. Také on vidí problém v sestěhovávání nepřizpůsobivých lidí realitními kancelářemi, romští starousedlíci podle něj patří ke slušným občanům, kteří pracují a přispívají k péči o Rumburk.

Romským starousedlíkům se rovněž nezamlouvá rostoucí násilí. Při včerejší vyhrocené demonstraci ale zazněly nevybíravé výroky na adresu Romů a vůči tomu mají v úmyslu dnešní sešlostí protestovat. Na akci byli připraveni dohlédnout v případě konfliktu i těžkooděnci, policisté však nezaznamenali nejmenší náznak problematického průběhu akce.

Vstup Ley Surovcové (zdroj: ČT24)