Zdravotnická reforma na obzoru: Co se změní?

Praha - České zdravotnictví brzy změní reforma, kterou příští týden ve sněmovně prosadí vládní koalice, a to nejvíc od roku 2008, kdy Tomáš Julínek zavedl poplatky. Lidé budou platit za den v nemocnici o 40 korun víc, naopak na poplatku za recept ušetří. Nově si ale začnou platit ze svého levné léky do 50 korun a poprvé v historii si budou moci připlatit za rozdíl mezi základní a nadstandardní péčí. Přestože poslanci reformu ministra Leoše Hegera schválí, úplně vyhráno ještě nemá. Opoziční sociální demokraté se ji totiž chystají napadnout u Ústavního soudu.

Ministr zdravotnictví dávkuje svou reformu postupně. Už od listopadu budou lidé platit za každý den v nemocnici stovku místo dnešních 60 korun. Od ledna pak dají v lékárně třicet korun za recept místo dnešních třiceti korun za každou položku. Od začátku roku také začne stát dělit péči na standard a nadstandard. Zároveň bude postupně zpoplatňovat levné a méně účinné léky. 

Stovku za den v nemocnici měli pacienti platit už od začátku srpna. Kvůli vetu a zdržovací taktice levicového Senátu si ale lidé v nemocnici připlatí až od 1. listopadu. „Samozřejmě hrajeme o čas a snažíme se lidi uchránit od vyšší spoluúčasti,“ řekl stínový ministr zdravotnictví David Rath.

Pacienti sice ušetřili, nemocnice ale kvůli průtahům se schvalováním zdravotnické reformy přicházejí o 60 milionů měsíčně. Částečně si pomůžou až díky tomu, že jim Hegerova reforma umožní od příštího roku vybírat peníze za rozdíl mezi základní a nadstandardní péčí. 

Pacienti si tak budou moci nově připlatit za rozdíl mezi běžným a lepším kyčelním kloubem, sádrou nebo oční čočkou. „Pokud dojde k těmto změnám, pacient si bude hradit pouze část té čočky. Mezi čočkami je velký rozdíl, třeba i 10 tisíc,“ podotkl Martin Filipec, lékařský ředitel oční kliniky Lexum.

Operace
Zdroj: ISIFA

Pacientské organizace se ale zlobí, že lidem zatím nikdo neřekl, za jakou čočku nebo kloub si budou připlácet tisíce a za jakou už desetitisíce korun. Varují rovněž před nekontrolovatelným nárůstem spoluúčasti pacientů.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)