V Česku žije muž, kterého hledá ruská policie i mafie

Praha – V Česku už deset let žije Sergej Selezněv, kterého ruská policie hledá kvůli podezření ze zpronevěry milionu dolarů z banky, v níž pracoval. Minimálně do roku 2005 po něm pátral i Interpol. Deník uvedl, že muž údajně v Rusku pracoval pro mafii. Nyní se skrývá pod jinou identitou na okraji Prahy, policie ho prý ale neumí najít, vzkázala ruské straně. S informací přišla Mladá fronta Dnes.

Muž žijící pod jménem Sergej Bartěněv podle deníku nejdříve popřel, že jeho pravé jméno je Selezněv, při druhém rozhovoru to ale už přiznal. „Jsem opravdu Selezněv. Novou identitu mi dala ruská tajná služba, které jsem předal informace, aby mohli vydírat lidi v Rusku,“ řekl listu.

Selezněv pracoval v bance v Rjazani, kde měl dobré postavení a důvěru vedení. Banka ale v devadesátých letech prala peníze pro ruskou mafii, přičemž Selezněv se staral o ty nejcitlivější transakce, jeho rukama procházely úplatky pro tamní policisty a prokurátory, uvedla MfD, které to sdělil muž ze Selezněvova nejbližšího okolí. Podle něj pak mafie při jedné transakci přišla o 1,5 milionu dolarů. Selezněv byl údajně podezřelý, že peníze ukradl.

Mafie ho prý nejprve nechala pro výstrahu pořezat na krku, poté po něm kdosi střílel ze samopalu. Selezněv proto odešel do ČR. V roce 2001, kdy zde žil ještě pod jménem Selezněv, na něj vydalo Rusko zatykač. Česká policie tehdy podle listu věděla, kde je, vyšetřovala totiž případ, který se Selezněva týkal.

Česká policie je obezřetná

Není ale jasné, proč ho česká policie nezatkla a nevydala. Policie nechce oficiálně případ komentovat. „Pokud se dotazujete, zda Policie ČR pátrala po této osobě – a to na základě požadavku Interpolu –, konstatuji, že nejsme oprávněni poskytnout tuto informaci,“ řekl listu mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Ruská policie případ dál vyšetřuje. Česká policie prý do Ruska vzkázala, že Selezněva najít nedokáže.