Klaus podpořil jednání o vstupu Srbska do EU

Lány – Prezident Václav Klaus podpořil ambice Srbska stát se co nejdříve členem EU. Unie by měla se Srbskem jednat stejně neutrálně jako s jinými kandidátskými zeměmi a na přístupové rozhovory si najít čas, uvedl Klaus po dnešním jednání se svým srbským protějškem Borisem Tadičem, který je v Praze na pracovní návštěvě. Podle Tadiče si Srbsko od členství v EU slibuje větší stabilitu a ekonomický růst. Zopakoval nicméně, že pokud jde o Kosovo, Srbsko nezávislost této své bývalé provincie neuzná.

„Mám plné pochopení pro ambice Srbska stát se co nejdříve členem EU. Byl bych velmi rád jakkoliv nápomocen, ale EU má velmi mnoho důvodů zabývat se sama sebou, a ne další zemí,“ řekl Klaus. Unie podle něj musí řešit své vlastní problémy, měla by si ale najít čas i na jednání o vstupu Srbska.

Srbsko doufá, že se brzo stane kandidátskou zemí EU poté, co zadrželo poslední dvě z mezinárodně hledaných osob podezřelých ze zločinů spáchaných v době válečných konfliktů po rozpadu Jugoslávie v 90. letech – Ratka Mladiče a Gorana Hadžiče. Obviněni jsou z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti.

Klaus podpořil Tadiče na cestě do EU (zdroj: ČT24)

Kosovo kamenem úrazu

Vztah Srbska s klíčovými zeměmi EU, které nezávislost Kosova uznaly, ale nadále komplikuje situace v této bývalé jihosrbské provincii. Napětí v oblasti obývané převážně srbskou menšinou se vyhrotilo na konci července, když se Priština pokusila získat kontrolu nad dvěma hraničními přechody se Srbskem. Tadić v médiích uvedl, že se Srbsko nestáhne ze severního Kosova, i kdyby to mělo zablokovat jeho oficiální kandidaturu na členství v EU.

„Srbsko Kosovo a jeho nezávislost neuzná, dokud jsem prezidentem. A nevěřím, že tak učiní kdokoliv po mně,“ řekl dnes Tadić po jednání s Klausem na zámku v Lánech. Klaus k Srbskému postoji ohledně Kosova poznamenal, že nemá sebemenší ambici jiné zemi radit nebo ji tlačit k nějakému řešení. „Já bych plně spoléhal na to, že se ta země sama dobře rozhodne, co má dělat,“ řekl.

Vydáno pod