Nečas: TOP 09 se dostala do pasti

Praha - Vedení ODS dnes vzkázalo TOP 09, že výroky kontroverzního úředníka ministerstva školství Ladislava Bátory jsou nedůstojnou záminkou pro bojkot jednání vlády v „klíčovém okamžiku“ schvalování reforem a přípravy státního rozpočtu. Premiér Petr Nečas (ODS) se navíc domnívá, že TOP 09 se eskalací tohoto konfliktu dostala do pasti a nyní neví, jak situaci vyřešit.

„TOP 09 se svým způsobem dostala tak trochu do pasti. Eskalací konfliktu, stanovením ultimát zabránila celé řadě možných řešení. Teď vlastně neví, jak z této situace ven,“ řekl novinářům Nečas. S jednotlivými aktéry kauzy prý neustále jedná. „Respektuji právo každého na politický názor, nicméně nejen já, ale celá ODS trváme na tom, že toto není dostatečný důvod k tomu, aby byl blokován chod vlády,“ dodal premiér s tím, že spor je primárně věcí TOP 09 a Věcí veřejných. 

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dnes prohlásil, že spor o Bátoru je zásadním tématem, protože proti fašizujícím tendencím je potřeba bojovat. Ministři TOP 09 se odmítají zúčastnit schůzí vlády, dokud ministr školství Josef Dobeš (VV) Bátoru neodvolá z vysoké funkce ve svém úřadu. Původně to zdůvodňovali Bátorovými nelichotivými slovy na Schwarzenbergovu adresu, nyní zdůrazňují spíše vazby personálního šéfa ministerstva školství na radikální pravicovou scénu.

Brífink po jednání VR ODS (zdroj: ČT24)