Železniční spojení mezi Prahou a Plzní zablokovala srážka vlaků

Kařízek (Rokycansko) - Železniční spojení mezi Prahou a Plzní stojí kvůli srážce osobního a nákladního vlaku u Zbirohu. Nehoda se stala po páté hodině ráno před stanicí Kařízek. Při srážce se nikdo nezranil, došlo jen k poškození vlaků. Ve třech vozech soupravy jelo devět lidí. Trať bude zablokovaná do noci. Ze Zbiroha do Rokycan jezdí náhradní autobusy. Více informací o náhradní dopravě najdete na webu Českých drah.

„Poslední vagon nákladního vlaku je vykolejen, lokomotiva osobního vlaku je pochroumaná. Trať je uzavřena,“ řekl řídicí důstojník krajských hasičů. Podle redaktora ČT Jana Dvořáka se strojvedoucí zachránil útěkem do lokomotivy a zatím se nedá odhadnout, jak dlouho bude trať uzavřená. V místě je sice dvojkolejná trať Praha - Plzeň, ale na jedné koleji probíhá výstavba koridoru. Oba vlaky jely ze Zbiroha na Plzeň.

„U železniční stanice Kařízek najel osobní vlak (Beroun – Plzeň) do zadní části rozjíždějícího se nákladního vlaku. Nikdo z cestujících ani osádky vlaků nebyl při nehodě zraněn,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Škoda byla odhadnuta na 4 260 000 Kč.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Nákladní vlak vezl nové automobily Škoda z Mladé Boleslavi do Itálie. Na posledním vykolejeném vagonu jich bylo ve dvou patrech 11. Horní plošina se při nárazu částečně propadla na střechy nových vozů. Minimálně dva automobily jsou značně poškozené.

Část trati je uzavřena jak pro osobní, tak rychlíkové vlaky. Dráhy zajišťují náhradní autobusovou dopravu, využívají ji lidé, kteří jedou rychlíky z Hořovic do Rokycan nebo osobními vlaky ze Zbiroha do Holoubkova. Podle Drážní inspekce je pravděpodobnou příčinou nehody selhání lidského činitele.