Hegerovi odešel náměstek, nemohl naplňovat své záměry

Praha – Náměstek ministra zdravotnictví pro elektronizaci zdravotnictví a propojení zdravotní a sociální péče a bývalý odborářský boss Jiří Schlanger odchází ke konci měsíce z ministerstva. Řekl, že už v červnu skončil na vlastní přání ve funkci náměstka. Vadí mu, že nemohl naplňovat své záměry. Znalosti a zkušenosti chce využít jako soukromý poradce, v žádné firmě podle svých slov nebude. Nový náměstek dnes naopak přibyl na ministerstvu pro místní rozvoj. Ministr Kamil Jankovský (VV) jmenoval do nové funkce náměstka pro veřejné investování a legislativu Jana Sixtu.

„Já jsem skončil na ministerstvu k 30. červnu jako náměstek a koncem září mi končí pracovní poměr. Nemohl jsem dělat to, pro co jsem na ministerstvo šel, tak jsem panu ministrovi řekl, že to nemá smysl,“ uvedl Schlanger. Do zdravotnických odborů se nehodlá vracet, chce být „privátním poradcem“ ve zdravotnictví.

„Je to rozhodnutí pana Schlangra, pan ministr s ním byl spokojený,“ uvedl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Podle bývalého náměstka se projekt elektronizace zdravotnictví a práce na propojení zdravotní a sociální péče „zadrhly“. To ale Sršeň popřel. Připomněl, že naopak nyní Státní ústav pro kontrolu léčiv, který spadá pod ministerstvo, má s fakultními nemocnicemi projekt elektronických receptů. „Všechny zahájené projekty běží dál,“ shrnul.

Schlangrova funkce byla podle Sršně zrušena, ministerstvo neplánuje jeho místo znovu obsazovat. Úkoly přebírá náměstek pro ekonomiku Petr Nosek. Mluvčí nepotvrdil spekulace, že by místo mohly dostat Věci veřejné, podle inovované koaliční smlouvy by měly mít náměstka na každém ministerstvu.

Novým náměstkem na MMR pro veřejné zakázky je Jan Sixta

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) dnes naopak jmenoval do nové funkce náměstka pro veřejné investování a legislativu Jana Sixtu. Na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) tak vznikla nová samostatná sekce, která bude mít na starosti agendu kolem veřejných zakázek. „V souvislosti s připravovanou novelizací zákona o veřejných zakázkách se již situace stává neudržitelnou a MMR by za současného personálního stavu nebylo schopno poskytovat odpovídající služby zadavatelům a dodavatelům, natož plnit legislativní roli a vyjednávat o budoucnosti veřejných zakázek s EU,“ uvedla mluvčí úřadu Jana Jabůrková.

Vydáno pod