Na Svitavsku zemřely násilnou smrtí čtyři děti

Svitavy – V obci Široký Důl na Svitavsku byly ubodány a uškrceny čtyři děti, nejmladšímu byly jen dva měsíce. Podezřelá je jejich matka, která se poté pokusila o sebevraždu. To se jí však nepodařilo a nyní je s mnohačetnými zraněními v péči lékařů. Tragédii ohlásil policii druh matky. Kriminalisté ale pracují s několika verzemi případu, nevyloučili proto ani možnost, že za smrt dětí může druh jejich matky. Podrobnější informace by mohly být zveřejněny začátkem příštího týdne.

Matka dětí se podle dostupných informací pokusila oběsit, při pádu z pěti mětrů ale utrpěla pohmožděniny a na sobě měla i řezné rány. Záchranáři na místo vyjížděli po poledni na výzvu policie. Původně předpokládali převoz ženy do Brna, nakonec se osádka vrtulníku rozhodla pro převoz do hradecké fakultní nemocnice. Náměstek ředitele nemocnice Zdeněk Tušl uvedl, že žena je v kritickém stavu a lékaři ji udržují v umělém spánku. „Nyní se provádějí vyšetření, která by měla určit rozsah jejích poranění, bližší informace k jejímu zdravotnímu stavu nyní není možné uvést,“ dodal Tušl.

Podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Pavla Svobody celou tragédii oznámil na policii v Poličce druh matky. „Původní informace byla, že je tam pořezaná matka a dítě v ohrožení života. Ta situace se později změnila a byly nahlášeny tři mrtvé děti. Podle posledních informací jsou tam čtyři mrtvé děti a matka je převážena v kritickém stavu,“ řekl Svoboda. Podobnou tragédii v kraji podle svých slov nepamatuje.

Blanka Volfová (sousedka): „Byla normální, popovídaly jsme si o všem, o dětech, ale říkala, že to nestíhá, že toho má moc.“

Podle starosty obce Václava Vopařila měla žena tři děti z předchozího vztahu a nejmladší miminko se současným druhem. Rodinu prakticky nikdo z místních blíže neznal. Pár se čtyřmi dětmi se do vsi přistěhoval teprve počátkem týdne, předtím bydleli jeho členové údajně v nedaleké Pusté Rybné a Bystrém. Nyní jen několik dnů obývali venkovský domek těsně sousedící s dalším domem. Podle starosty se noví obyvatelé ještě ani nebyli přihlásit na obecním úřadě. Jedno z dětí, desetiletý chlapec, byl ve čtvrtek poprvé v místní základní škole. V Širokém Dole trvale žije kolem 400 lidí.