Nově se omezí délka nemocničních vycházek

Praha – Novela zákona o nemocenském pojištění nově počítá s vycházkami na maximálně šest hodin denně. Návrh už prošel prvním čtením ve sněmovně. Má tak omezit zneužívání vycházek. Novelu ale kritizují někteří lékaři, podle nich například u nemocných rakovinou vycházky bez omezení smysl mají.

V současné době mají lékaři volnou ruku. Není proto výjimkou, že lidé mají na nemocenské téměř neomezené vycházky. A to i v absurdní časy. „Vycházky byly udělovány jak ve večerních, tak například v nočních hodinách. Naprosto neoprávněně,“ podotkla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová. Právě ministerstvo, které návrh připravilo, reaguje na stížnosti zaměstnavatelů. Ti tvrdí, že své lidi téměř nemůžou kontrolovat, chtějí proto změnu.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Návrh počítá i s výjimkami, delší vycházky by mohli mít například duševně nemocní nebo pacienti s rakovinou. Ale až po třech měsících pracovní neschopnosti. To ale kritizují lékaři i lidé, kteří mají s těmito nemocemi vlastní zkušenost. Právě v prvních měsících nemocní potřebují hlavně společnost a rozptýlení. „Takový člověk potřebuje pomoc od svých přátel a příbuzných. Potřebuje změnu, sedět doma a dívat se do zdi je pro něj to nejhorší,“ vysvětlila primářka z FN Motol Jana Prausová.

Novela teď míří do připomínkového řízení. Pokud sněmovnou projde, mohla by platit od ledna příštího roku.