Na kvalitnější zubní plomby pojišťovny přispívat nebudou

Praha – Včera představil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) navrhované změny ve zdravotnictví a jednou z novinek je i to, že si pacienti např. za kvalitnější kloubní náhradu doplatí jen rozdíl mezi částkou, kterou dává pojišťovna za základní typ náhrady, a skutečnou cenou. V současnosti si musí kvalitnější kloub zaplatit celý. Navrhované změny se ale netýkají stomatologie. U zubaře se pacient bude muset dál rozhodovat: buď plomba zadarmo, ale jen ta nejobyčejnější amalgamová hrazená pojišťovnou. Nebo bude vyžadovat kvalitnější materiál (např. bílou blombu), pak ale půjde celý zákrok z jeho peněženky.

Obyčejné amalgamové plomby prý ale někteří pacienti nesnesou, jiní je zase kritizují, že jsou málo odolné a nic nevydrží. I přesto zůstane dál jako jediná nezpoplatněná. Podle opozice je tahle součást reformních kroků nespravedlivá k těm lidem, kteří mají se zuby velké potíže. „Jak k tomu přijde pacient, který má problémy se zuby, oproti třeba pacientovi, který má problémy s očima. Jsou to dva obdobné problémy a myslím, že by měl platit stejný metr,“ podotkl stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). 

Ministr Heger v tom ovšem rozdíl vidí: „Přece jenom ty výkony jsou prostě potřebné z hlediska toho, že se vám zachrání zub. Ale na druhou stranu to nejsou výkony, které ohrožují život, jako když má pacient např. infarkt myokardu.“ Ministr původně uvažoval i o zpoplatnění běžné amalgamové plomby, z toho ale nakonec sešlo, protože s tím nesouhlasila jak opozice, tak koaliční partneři i organizace zastupující pacienty.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Podobně jako se na stomatologickém standardu neshodnou politici, tak se liší i názory zástupců odborných organizací: „Pokud je medicínsky uznáno, že je bílá plomba pro pacienty s problémy v ústní dutině vhodnější, tak by měla být i tato hrazena z veřejného pojištění,“ domnívá se prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. Prezidentka Platformy zdravotních pojištěnců Michala Filipová to ovšem vidí jinak: „Pokud je tam přístup k pacienta k péči a nadstandard (..) se týká opravdu těch nadstandardních výkonů, tak s tím nemáme vůbec problém.“