Ministr Vondra navštívil české vojáky v Afghánistánu

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra v sobotu večer odcestoval na návštěvu českých vojenských jednotek, které působí v Afghánistánu. Potvrdil to mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Podle mluvčího jde o pravidelnou návštěvu, která se uskutečňuje v půlročních intervalech. Do Afghánistánu s Vondrou odcestoval také náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Server Novinky.cz napsal, že je s nimi i český velvyslanec v USA Petr Gandalovič.

Bližší informace o návštěvě nebo o programu Pejšek z bezpečnostních důvodů nesdělil. Uvedl jen, že Vondrův pobyt v Afghánistánu potrvá několik dní. „Jde o pravidelnou návštěvu s cílem zjistit, jaká je na místě situace, a podpořit vojáky při jejich náročné misi,“ uvedl Pejšek. Dodal, že jedním z důvodů cesty jsou incidenty namířené proti českým vojákům, jejichž počet v poslední době vzrostl.

Alexandr Vondra, ministr obrany

„Situace v Afghánistánu nebyla koncem jara a začátkem léta vůbec jednoduchá. Přijel jsem sem podpořit naše vojáky, kteří zde odvádějí fantastickou práci, která si zaslouží ocenění.“

Jen za červenec byli napadeni a postřeleni dva čeští vojáci v provinciích Lógar a Vardak, jeden z nich utrpěl těžké zranění. V červnu nastražená výbušnina způsobila úraz dvěma příslušníkům české armády v obrněném terénním vozidle. V květnu skončil podobný incident tragicky, jeden český voják při něm zahynul, další dva utrpěli zranění. Dosud přišli v Afghánistánu o život čtyři čeští bojovníci.

Vojáci se budou z Afghánistánu postupně stahovat

Letos je v Afghánistánu přibližně 720 českých vojáků, postupně jich však bude ubývat. Vondra už dříve oznámil, že ke konci roku se bude stahovat vrtulníková jednotka. Příští rok bude v Afghánistánu působit nejméně o sto českých vojáků méně než letos, od druhé poloviny roku jejich počet klesne asi na 520. Mandát schválený Parlamentem dává armádě možnost vyslat do Afghánistánu v roce 2012 až 640 vojáků.

Největší kontingent má česká armáda v provincii Lógar, kde působí provinční rekonstrukční tým. Podle Vondry se bude tato jednotka z Afghánistánu stahovat později. Češi podle něho musí v Lógaru dokončit projekty vedoucí ke zlepšení tamní ekonomiky, aby se provincie mohla „postavit na nohy“. Podle mluvčího českého ministerstva zahraničí Víta Koláře počítají diplomaté s tím, že český PRT bude v provincii Lógar působit až do konce roku 2014.

Vydáno pod