Nechcete se podílet na podvodu? Pozor na phishing

Praha – Díky spolupráci policie a Finančně analytického útvaru (FAÚ) se daří rozkrývat čím dál víc případů závažné finanční kriminality. Spíš než velkých defraudací s miliardovými částkami se však Češi účastní malých podvodů. Mnohdy o tom přitom ani neví. Organizované skupiny ze zahraničí je pomocí tzv. phishingu hromadně verbují a oni potom fungují jako bílí koně při praní kradených peněz.

V českém prostředí nejčastějšími daňovými podvodníky nejsou bohatí podnikatelé, ani organizované gangy, ale obyčejní lidé. Ze 114 trestních oznámení, které za první pololetí podal Kalouskův Finančně analytický útvar, totiž drtivá většina připadá na problémy phishingu. „Je to asi tak 80 procent,“ upřesnil podíl trestných činů vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula s tím, že dříve bagatelní činnost se stává závažnou.

Oběti počítačové kriminality zvané phishing jsou především běžní uživatelé. Ti do svých e-mailových schránek dostávají podvodné inzeráty, které slibují rychlý výdělek: Chcete si rychle a bez námahy vydělat desítky tisíc korun? Spolupracujte s naší renomovanou společností! Věc má jeden háček. Organizované skupiny působící v zahraničí tímto způsobem perou peníze získané trestnou činností, upozorňuje mluvčí Policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

K tomu, aby se lidé stali komplici finančního podvodu, stačí jediné – založit si nový bankovní účet a přijmout určitou sumu peněz. Poté autoři inzerátů po nic netušících uživatelích chtějí, aby došlé peníze přeposlali na další účet, nebo je vybrali a pomocí finančních služeb poslali dál. Za to inkasují odměnu. Už jen tím se podílejí na podvodu.

Případy phishingového spolupachatelství postupně narůstají na objemu. Ještě nedávno lidé v jednotlivých kauzách přeposílali částky kolem 3 000 eur, nyní se podle vedoucího analytického oddělení FAÚ Jiřího Hymlara množství vypraných peněz pohybuje v řádech několika set tisíc euro.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Bílým koňům hrozí až 5 let vězení

Problém však spočívá v tom, že podobný přivýdělek je trestný. Policie ho vidí jako legalizaci výnosu z trestné činnosti z nedbalosti. Organizované skupiny jsou navíc stále protřelejší. Peníze z původního zahraničního účtu zmizí ve vteřině, pro policii jsou prakticky nevystopovatelné už během několika málo hodin. Často se tak stává, že než banka napadení účtu zjistí, peníze už jsou dávno vyvedeny. Bílým koňům hrozí v krajním případě až pět let vězení.

Vydáno pod