Lékaři varují: Nezapomínejte se očkovat proti tetanu

Praha - Praktičtí lékaři varují před zanedbáváním očkování proti tetanu. Povinné je pro všechny děti, dospělí se ale už musejí starat sami. Nejen těm zapomnětlivým mohou pomoci očkovací kalendáře, které jsou k mání u praktiků. Poslední dávku dětské vakcíny proti tetanu dostane každý ve čtrnácti letech. Na přeočkování se pak musí chodit vždy po patnácti letech. Lékaři pacienty přeočkovat musí, nemají ale povinnost je na očkování zvát.

„To období z minulosti, že lékař všechno hlídal, je nesmysl,“ řekl předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák. Dle slov Romana Prymuly z České vakcinologické společnosti evidence o přeočkování proti tetanu celostátně neexistuje. Lékaři a vakcinologové sestavili očkovací kalendář pro dospělé a rozeslali ho do ordinací všech praktiků.

Očkovací kalendáře by měly v příštím roce vyjít i jako přehledná brožura pro pacienty a z ordinací se tak dostat přímo do čekáren. Podle praktických lékařů je ale zásadní problém v tom, že lidé do čekáren vůbec nepřijdou. „Že budu ignorovat očkování proti tetanu, je hazard, nic jiného. Je opravdu zásadní a skutečně může zachránit život,“ vysvětlil Šmatlák.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Podle lékařů by měl stát zvýšit apel na preventivní prohlídky, vakcinologové zas volají po větší aktivitě doktorů, kteří by podle nich lidi měli sami zvát. A ministerstvo zdravotnictví doufá, že od příštího roku budou mít větší přehled pojišťovny, na které stát dohled nad očkováním převede.