Obvodní soud znovu zprostil obžaloby exministryni Součkovou

Praha – Obvodní soud pro Prahu 2 zastavil stíhání exministryně zdravotnictví Marie Součkové, která čelila obžalobě z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Součková měla uzavřít údajně nevýhodné smlouvy o právní pomoci mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem. Celá kauza se týká sporu s firmou Diag Human, která se se státem soudí kvůli ušlému zisku o miliardy korun.

Součková byla obviněna v roce 2005, svou vinu ale popírala a tvrdila, že má případ politický podtext. Podle dnešního rozhodnutí soudu se sice bývalá ministryně dopustila jednání popsaného v obžalobě, nechtěla prý ale zvýhodnit advokáta, nýbrž uspět ve sporu s Diag Human. Soud sice uznal, že Součková porušila povinnosti při správě cizího majetku, pro tento čin ale platí pětiletá promlčecí lhůta, exministryně tak už nemůže být potrestána.  

Rozhodnutí o zastavení stíhání je nepravomocné, státní zástupce si ponechal lhůtu na případné podání stížnosti. Obvodní soud už v minulosti Součkovou čtyřikrát obžaloby zprostil, všechny osvobozující verdikty ale zrušil pražský městský soud.   

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Součková podle spisu najala adkokáta Nováčka, i když věděla, že měla celou kauzu předat Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Smlouva prý navíc byla nevýhodná, právník dostal za zastupování státu zhruba 10 milionů korun a dalších deset by dostal při vypovězení smlouvy. Kdyby Česko případ s Diag Human vyhrálo, tak měl dostat Nováček 170 milionů korun. 

Společnost Diag Human usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Poté, co se o ní nepříznivě vyjádřil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar, z obchodu sešlo. Firma před třemi lety vyhrála arbitráž s Českem - rozhodci určili, že jí stát má zaplatit přes osm miliard korun a úroky za škodu, kterou jí způsobil vytlačením z trhu. Česko ovšem peníze platit nechce, Diag Human naopak věří tomu, že mu náleží suma zhruba o tři miliardy korun vyšší, než společnosti přiznali původní rozhodci, kteří měli všichni české občanství. Obě strany se proto proti nálezu odvolaly.