Bílou knihu obrany poslala vláda na cestu za schválením

Praha – Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) dnes schválil Bílou knihu obrany, která určuje koncepci rozvoje armády v následujících deseti letech. Dokument připravil tým ministra Alexandra Vondry (ODS), který považuje Bílou knihu za zásadní materiál svého funkčního období. Podle dokumentu letošní rok rozhodne o počtech vojáků v budoucnu. Armáda plánuje redukci vojenských újezdů, kterých je prý příliš mnoho, zrušit by se mohl újezd v Brdech a hranice ostatních újezdů by se mohly posunout. Proti rušení vojenských výcvikových prostorů se již postavili starostové některých obcí.

Zrušena má být pravděpodobně 221. letka bitevních vrtulníků Mi-24/35 z Náměště nad Oslavou. Podle Bílé knihy o obraně má být všech 29 útočných strojů vyřazeno z výzbroje a odprodáno. O práci se naopak zřejmě nemusejí bát piloti nadzvukových stíhaček a bitevníků L-159. Bílá kniha totiž navrhuje zachování taktického nadzvukového i podzvukového letectva pro ochranu vzdušného prostoru země. Utlumen má být naopak provoz protiletadlové raketové obrany z bývalého Sovětského svazu KUB.

Špatné investice zvýšily vnitřní dluh armády

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Ministr obrany Alexandr Vondra:

„Vytváří základní koncepční dokument pro rozvoj tohoto resortu a armády. (…) Kniha dává pravdivé zrcadlo, kde jsme.“

Z analýz provedených při přípravách Bílé knihy mimo jiné vyplývá, že armáda ztrácí konkurenceschopnost na trhu práce. Autoři dokumentu upozorňují i na to, že v uplynulém desetiletí se v armádě kvůli předraženým a nesystémovým investicím a škrtům v rozpočtu nahromadil vnitřní dluh na výzbroji, infrastruktuře, technice i nemovitostech asi za 80 až 90 miliard korun.

Ministr obrany novinářům minulý týden řekl, že do současné verze dokumentu byly zapracovány některé změny na základě připomínek z jednání Bezpečnostní rady státu (BRS). Rada Bílou knihu projednala na počátku května a doporučila v materiálu učinit dílčí úpravy.