V Novém Boru a Rumburku se kvůli DSSS chystají klidné demonstrace

Nový Bor - V Novém Boru na Českolipsku a také v Rumburku na Děčínsku, kam na sobotu ohlásila pochod a shromáždění Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), se ve stejný den na protest uskuteční pokojné demonstrace. Organizuje je nově vzniklá občanská iniciativa Nenávist není řešení. Akce mají být projevem solidarity s místními nejchudšími. Policie o shromáždění už ví. „Jsme i na tohle připraveni,“ uvedla mluvčí Vlasta Suchánková.

Iniciativa podle svého mluvčího Miroslava Brože odmítá jakékoliv násilí. Účastníci shromáždění budou v sobotu stát v místech, kde v Novém Boru bydlí nejchudší. Nedomnívá se ani, že by jejich přítomnost mohla situaci vyhrotit. „My víme, že když tam potáhne dav těch 2 000 lidí, tak že je nijak nezastavíme. Ale chceme prostě ukázat, že existují i lidé, kteří na to mají jiný názor než dělat pochody z nenávisti,“ řekl Brož, který je rovněž mluvčím iniciativy V Ústí neonacisty nechceme. Na sever Čech v sobotu podle Brože přijede například katolický kněz František Lízna. „Všechny naše aktivity budou striktně nenásilné a budou směřovat k uklidnění situace,“ zdůraznil Brož. V Novém Boru má shromáždění iniciativy začít v 12:00, podle informací radnice budou jeho účastníci stát u ubytovny v Severní ulici. V Rumburku je akce plánovaná od 17:30.

Novoborský starosta Jaromír Dvořák (TOP 09) uspořádání akce za nejšťastnější nepovažuje, je ale řádně ohlášená. „Jen mě fascinuje, že jsou to lidé z Prahy a z Ústí, a doufám, že sem nepřijedou válčit,“ řekl. Podle Dvořáka se situace v Novém Boru od měst ve Šluknovském výběžku liší. Napětí zklidnila i větší přítomnost policistů. „Byl bych nerad, kdyby docházelo k nějaké eskalaci napětí, aby se to stupňovalo a svolávalo se jedno shromáždění za druhým, protože to nepřináší řešení,“ doplnil.

DSSS oznámila na sobotu na sever Čech akce tři, nejprve pochod v Novém Boru, poté ještě shromáždění ve Varnsdorfu a v Rumburku v sousedním Ústeckém kraji. Tam je situace v sociálně vyloučených lokalitách vyhrocená už několik týdnu a lidé tam proti nepřizpůsobivým Romům opakovaně protestují.