Lessy vyzval k rezignaci náměstka zlínské krajské policie

Praha - Policejní prezident Petr Lessy vyzval k rezignaci náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Podle Lessyho kryl dlouhodobě Vaňka před trestními oznámeními Rudolf Setvák, jeden z obviněných v kauze brněnského policejního gangu, který měl vydírat podnikatele, uvedlo dnešní vydání deníku Právo. Vaněk popírá, že by se dopustil něčeho nezákonného, připustil jen, že Setváka, který byl v letech 2004 až 2007 šéfem brněnské policejní inspekce, v roce 2009 na popud výběrové komise jmenoval vedoucím odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál.

„Setváka jsem zdědil po Vaňkovi a teď mi to všechno docvakává, protože na Vaňka bylo iks oznámení a všechna šetřila brněnská pobočka inspekce, které Setvák tehdy šéfoval. Všechna pak skončila jaksi do ztracena,“ řekl Právu Lessy, který z krytí Vaňka obvinil také šéfa zlínské krajské policejní správy Bedřicha Koutného. Ten nařčení odmítl. „Zaprvé nevím o žádných podivných aktivitách pana Vaňka a zadruhé nevím o tom, že by pan Setvák nějaké aktivity kryl,“ řekl deníku Koutný.

Rudolf Setvák je jedním ze šesti podezřelých ve vyděračské kauze brněnské skupiny expolicistů. Do poloviny srpna působil jako zástupce vedoucího územního odboru policie Brno - venkov a ve skupině byl jediným aktivním policistou. Setvák údajně kryl praktiky gangu jako pracovník policejní inspekce.

Členové skupiny údajně vydírali podnikatele, uměle na ně vytvářeli kauzy a pak trestní stíhání za úplatky zastavovali. Podle policie skupina vydírala podnikatele od roku 1998 do roku 2010. Kriminalisté evidují dosud 17 případů. Hovoří se o škodě kolem 12 milionů korun. Policejní experti však již dříve uvedli, že počet kauz i škoda mohou být mnohem vyšší.

Jejich zločinné spolčení fungovalo 12 let. Šéfem gangu byl prý loni brutálně zavražděný Michal Tofel z jihomoravské hospodářské kriminálky. Skupinu hlavní proces teprve čeká, týkat se má také například expolicisty a bývalého advokátní koncipienta Miloše Almásyho. Ten stane před soudem i se svým kolegou Romanem Veleckým.

Vyšetřování brněnského gangu (zdroj: ČT24)