Dnešní K9 – nejasná budoucnost Fuksy i Dobeše

Praha – Vyostřené a dlouhé jednání dnes čeká špičky vládní koalice. Sejdou se na schůzce ve formátu K9 a probírat budou další osud společného koaličního projektu. Předseda Věcí veřejných Radek John upozorňuje, že strana na svém dalším fungování v kabinetu netrvá. Vláda by podle něj musela prodělat řadu změn. Než si však VV začnou diktovat podmínky, budou muset vysvětlovat. Otázky vyvolává hlavně poslední zveřejněný dokument, podle kterého měli komunální politici schválně přeceňovat zakázky. Zároveň se může řešit i budoucnost některých ministrů, například Josefa Dobeše či Ivana Fuksy.

V posledních dnech stále častěji padají dokonce slova o tom, že VV vládu, v níž měly původně čtyři ministry, zcela opustí a budou ji jen v Poslanecké sněmovně pomáhat s konkrétními zákony. O této možnosti již několikrát hovořil předseda VV a dosavadní vicepremiér Radek John.

Tuto variantu by zřejmě podpořila i TOP 09, jejíž představitelé stále hlasitěji volají po tom, aby koaliční partner předložil důkazy o průhlednosti svého hospodaření. „Já si myslím, že ta varianta by byla dle mého skromného názoru racionálnější a je opravdu k velké úvaze našich koaličních partnerů,“ vyjádřil se k možnosti tiché podpory Stanislav Polčák (TOP 09). Druhá nejsilnější strana přitom dává najevo, že pokračování nynějšího stavu si dlouhodobě představit nedovede.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedy VV Josefa Dobeše to ale byla ODS, kdo upřednostňoval koaliční formát na základě tří parlamentních stran. Mělo se tak prý jasně vymezit, kdo je opozice a kdo koalice. Aby VV ve vládě dále zůstaly, kladou si řadu požadavků. Jedním z nich je třeba dodatek v koaliční smlouvě, obměněný kabinet nebo náhradní post za křeslo po Radku Johnovi.

„Koaliční smlouva je v tuto chvíli v té personální a resortní části otevřená. Zkrátka proto, že VV nemají ty původně vyjednané resorty.“

Rovněž se očekává, že na dnešní K9 se bude řešit i poslední zveřejněný dokument, podle kterého měli lidé z VV na radnicích záměrně nadhodnocovat zakázky a dostávat z peněz provize pro stranickou kasu. Koaliční partneři by rádi slyšeli vysvětlení.

Nejasná budoucnost Fuksy i Dobeše

Ministr zemědělství Ivan Fuksa připustil, že jeho dny ve vládě mohou být sečteny. Jeho odchod si podle informací Aktuálně.cz přeje premiér Petr Nečas (ODS) i další vlivní členové strany. Až do minulého týdne měl Fuksa ve straně silnou politickou oporu zejména v osobě šéfa poslaneckého klubu strany Petra Tluchoře, který je výraznou postavou středočeské ODS, odkud pochází i Fuksa. Ten však padl poté, co jej Nečas při volbě nového vedení nečekaně ostře zkritizoval a vyzval jej, ať už znovu nekandiduje. Poslanci si na jeho místa zvolili Nečasovi loajálního Zbyňka Stanjuru.

Naopak ministr školství Dobeš zvažuje svůj odchod sám. „Je to strašně demotivující, co se děje. To, že člověk otevře noviny a musí číst tři čtyři stránky lží a pak se scházet s kolegy a odpovídat novinářům, zatímco na věci faktické které se mají dělat, není dost času. Znechucuje to, odvádí od práce,“ uvedl Dobeš pro deník Právo. Chce se proto v červnu po skončení státních maturit vážně zamyslet, jestli chce ve vládě setrvat.

Josef Dobeš
Zdroj: ČT24