John: ČSSD rozdává rady, přitom ji trápí černé svědomí

Praha – Vláda by měla podle opoziční ČSSD věnovat komplexní pozornost slabším regionům podobným Šluknovsku, kde v uplynulých týdnech eskalovalo napětí mezi většinovou společností a Romy. Kabinet Petra Nečase (ODS) má podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky připravit opatření v oblasti aktivní politiky zaměstnanosti, posílení bezpečnosti i zlepšení terénní sociální práce. Radek John však poukazuje na úzké vazby ČSSD a Lukáše Kohouta, který rozdmýchání situace na severu Čech značně napomohl.

Podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna je velmi nebezpečným signálem to, že se na tížívé situaci na severu Čech snaží profitovat extremisté všeho druhu. Bohužel prý nespokojenost občanů zneužívají i političtí dobrodruzi typu Lukáše Kohouta, nechvalně známého falešného „létajícího asistenta“ někdejšího ministra zahraničních věcí Jana Kavana (ČSSD).

Radek John v tiskové zprávě:

„Právě sociální demokraté, účelově kritizující postup vlády na Šluknovsku, by se měli řádně chytit za nos. Lukáš Kohout, který proslul rozdmýcháváním atmosféry ve výběžku, byl totiž členem Mladých sociálních demokratů.“

Jeho vazby na ČSSD jsou prý ale mnohem širší. Zná se údajně s podnikatelem Tomášem Horáčkem, o kterém média informovala, že stál za účelovými nábory členů do ČSSD nebo za akcí, kdy někdejšímu předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi přáli k narozeninám placení gratulanti.

Lukáš Kohout
Zdroj: ČT24

ČSSD: Vláda by měla slabším regionům věnovat komplexní pozornost

Sobotka odkázal na návrhy, které přijala v uplynulém týdnu sněmovna a které upravují pravidla pro příjem podpory v nezaměstnanosti. Podle něho je prakticky jisté, že opatření zaváděná vládou situaci nejchudších ještě výrazně zhorší a zhorší i situaci lidí žijících vedle nich.

Bohuslav Sobotka v tiskovém prohlášení:

„Řešením však v žádném případě není politika této vlády, která naprosto rezignuje na jakékoli preventivní činnosti a jejíž předseda se domnívá, že plošné snížení sociálních dávek a zavedení nucených veřejných prací je samospasitelné.“

Důležitou součástí opatření, která by snížila napětí v regionu, musí být podle ČSSD vládní podpora snížení nezaměstnanosti, včetně posílení prostředků na veřejně prospěšné práce, lepší organizace veřejné služby pro dlouhodobě nezaměstnané, podpora vzniku sociálních firem a odpovědné zadávání veřejných zakázek tak, aby vedly k tvorbě pracovních míst v regionu.

„Velká část těchto lidí svoji složitou situaci sama nezavinila. Dostali se do ní v důsledku strukturálních změn ve společnosti, ztrátou pracovních příležitostí. Svojí vlastní vinou se neocitli ani v sociálně vyloučených ghettech, kam je často sestěhovali realitní spekulanti,“ míní Sobotka. Nedílnou součástí řešení musí být podle něho také práce s dětmi, aby dosáhly co nejvyššího vzdělání a možnosti získat důstojné zaměstnání.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Kocáb: Vláda musí začít jednat a stanovit cíle

K naplňování strategických dokumentů včetně Koncepce romské integrace na období 2010 až 2013 vyzvali vládu tento týden jednotlivci a organizace zabývající se rozvojem občanské společnosti z podnětu nadace exministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába.

Koncepce podle Kocába obsahuje řadu konkrétních systémových změn, které se musí uskutečnit, aby krize podobné jako ve Šluknovském výběžku nezaplavily Česko. „Vláda musí začít jednat, stanovit krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé cíle v této oblasti, seznámit s nimi veřejnost a neprodleně přistoupit k jejich realizaci. Jen tak může dojít ke zklidnění vzedmutých emocí na severu Čech,“ uvedl exministr v tiskové zprávě.