Reportéři ČT: Zneužitý kamioňák stále čeká na odškodné

Praha – Český řidič kamionu strávil loňské Vánoce v tureckém vězení. Slovenská policie mu totiž podstrčila bez jeho vědomí do kamionu nebezpečnou látku používanou k výrobě heroinu. Chtěla tak vystopovat drogovou linku. Český šofér ale následně skončil na čtyři dny ve sklepní cele a Turci mu zakázali vstup do země. Po návratu do Česka navíc přišel o práci, prodělal infarkt a dodnes má z prožité zkušenosti trauma. Řidič ale nenašel zastání ani v tuzemsku. České ministerstvo vnitra tvrdí, že o plánované akci nemělo ani tušení.

V prosinci naložil Pekara na Slovensku v Mliečanech v Dunajské Stredě náklad. Bylo mu řečeno, že se jedná o dezinfekci chloramin pro Červený půlměsíc, což také bylo v papírech. Ve skutečnosti mu za asistence slovenské policie bylo do kamionu naloženo 11 tun nebezpečné toxické látky, anhydridu kyseliny octové, která se používá pro výrobu heroinu. Slovenská policie chtěla náklad sledovat dál až do Turecka a dostat se tak k drogovým výrobcům. 

Podle informací z toxikologického ústavu jsou obě látky, tedy chloramin, o kterém si Zdeněk Pekara myslel, že ho naložil, a anhydrid kyseliny octové, který vezl ve skutečnosti, naprosto neporovnatelné. Zatímco chloramin je neškodný, anhydrid je výbušný, hořlavý už při 54 stupních a způsobuje poleptání. Pro jeho skladování, manipulaci a přepravu existují přísná bezpečnostní pravidla. Kamioňák ale podle všeho neměl šanci od sebe látky rozeznat.

Pekara byl tajně doprovázen policií 

Podle mluvčího slovenského ministerstva vnitra byla bezpečnost řidiče zajištěna tak, že byl po celý večer provázen policisty, záchrankou i dalšími složkami, které by v jakémkoliv incidentu mohly zasáhnout. Doprovod byl prý tajný, aby si řidič ničeho nevšiml. Kamion na slovenském území zůstal jeden den. Večer Zdeněk Pekara vyrazil z Dunajské Stredy k maďarským hranicím, které překročil ráno. Tam měla ve sledování kamionu pokračovat podle mezinárodní domluvy policie maďarská, poté rumunská, bulharská a nakonec turecká.

Trasa kamionu
Zdroj: ČT24

Cesta Zdeňka Pekary probíhala bez problémů až na turecké území. Tam řidič zjistil, že pro své zboží nemá odběratele. Devět dní Pekara čekal s kamionem na tureckém celním skladu, 23. prosince ho poslali pryč na jinou celnici v Istanbulu. Během jízdy mu telefonoval majitel české firmy, které kamion patřil a pro kterou jezdil. Řekl mu, že ho kontaktovala slovenská policie s informací, že v kamionu je ve skutečnosti 11 tun látky na výrobu drog. Má se zavřít v autě, nikam nejezdit a čekat na další pokyny. „Bylo to hrozné, vůbec jsem nevěděl, co se bude dít,“ poznamenal řidič.

Zdeněk Pekara, kamioňák:

„Měl jsem velký strach. Bylo mi jasné, že mě mohou odsoudit. Měl jsem tam prý 11 tun čehosi na výrobu drog. Říkal jsem si, že to je na trest smrti. Nakonec mi řekli, že bych dostal nejvýš doživotí.“

Nakonec dostal řidič pokyn odjet na celnici. „Byl tam dav lidí. Smáli se, když jsem jim řekl, že to je dezinfekce. Sedli ke mně dva lidé z kriminálky a pak jsme odjeli na ředitelství do Istanbulu,“ podotkl Pekara. Tam ho poslali do sklepa do cely, nikdo dlouho nevěděl, kde se nachází. Na tísňovou linku českého konzulátu v Turecku zavolal až jeho šéf, který dostal od slovenské policie blíže neupřesněnou informaci, že jeho řidič byl v Turecku zadržen a uvězněn. „Na vlastní pěst jsme zahájili pátrání. Uvědomovali jsme si, že je asi ve složité situaci, stejně tak jako jeho rodina, která nevěděla o jeho osudu nic a na Vánoce se o něho strachovala,“ řekla česká konzulka v Turecku. 

Česká konzulka Izabela Havlová následně řidiče objevila ve vězení v turecké čtvrti Halkali. Tam se s ním také dva dny po jeho zatčení setkala. Po čtyřech dnech se jí ho podařilo dostat z vězení, když soudci donesla prohlášení slovenské policie, že český řidič byl v celé akci nevinně a o tom, co veze, neměl nejmenší tušení. Pekaru z Turecka vyhostili a po dvou dnech odletěl domů do České republiky. „Nikdy v životě jsme neměla větší strach. Celá ta situace mě dostala do fáze, že dneska už se nebojím vůbec ničeho, jen toho, že bych přišla o rodinu, a pak hlupáků, protože ti mi zkazili život,“ prohlásila Pekarova manželka.

Turecko
Zdroj: ČT24

České MV:

„Ministerstvo vnitra je primárně ministerstvo vnitřních věcí, které má na starosti vnitřní bezpečnost občanů české země. Záležitosti českých občanů v zahraničí jsou primárně záležitostí ministerstva zahraničí. My ani nemáme žádné nástroje, jakými bychom se mohli v této situaci angažovat.“

Řidiče snad nakonec odškodní slovenská strana

Zdeňku Pekarovi a jeho rodině se dodnes nikdo neomluvil ani nenahradil vzniklou škodu. Slovenská policie trvá na tom, že pokud by turecká police nezhatila předem plánovanou policejní akci, český řidič by se ani nedozvěděl, že se stal jejich volavkou. České policejní prezidium navíc odmítá, že by o chystané akci mělo od slovenské strany jakékoli informace. Pekarovi tak nezbývá než se pokusit domluvit se slovenským ministerstvem vnitra na odškodném. Jeho mluvčí připustil, že jsou ochotni českého řidiče kamionu odškodnit. Čeká se na vyčíslení škody.

Slovenské úřady si přitom neudělaly mezinárodní ostudu poprvé. Svému občanovi daly totiž už jednou bez jeho vědomí do zavazadla výbušninu. Ten s ní odletěl do Dublinu, kde ho zatkli jako teroristu.

Privatizace nemocnice v Brandýse nad Labem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod