Kontroly ve varnsdorfských ubytovnách: Problémy jen v hotelu Sport

Varnsdorf - Tři romské ubytovny ve Varnsdorfu na Děčínsku zkontrolovali ve čtvrtek hygienici a městští úředníci za asistence policie. Kontroly se zaměřily především na dodržování ubytovacích norem. Velké nedostatky kontroloři nenašli, pochybení se zjistila pouze na problémové ubytovně Sport. Pracovníci stavebního úřadu tam odhalili nepovolené stavební úpravy a zjistili také, že budova není v souladu s kolaudací využívaná jako hotel.

Kontroly začaly v kolem 16. hodiny a trvaly přes dvě hodiny. „Pracovníci odboru sociálních věcí a zdravotnictví neshledali žádné závažné nedostatky v péči o děti. Úroveň bydlení a ošacení je v rámci možností dostatečná,“ uvedla mluvčí města Romana Macová a dodala, že úředníci zkontrolovali i počty lidí, kteří na ubytovnách žijí. Prohřešky proti zákonu nezjistila ani policie.

Z výsledků kontroly vyplývá, že ubytovny na ulicích T. G. Masaryka a Lounská jsou v pořádku a užívané správně. Nedostatky jsou pouze ve Sportu, někdejším maloměstském hotelu, který je mezi varnsdorfskými ubytovnami považován za nejproblematičtější. Stavební úřad ji zkontroloval už v úterý, a to za účasti jejího majitele. „Sdělil mu další postup řízení dle Stavebního zákona, to je odstranění nepovolených stavebních úprav a rovněž zahájení řízení o správním deliktu,“ doplnila mluvčí.

Sport patří soukromému majiteli, zbylé dvě ubytovny jsou ve vlastnictví města. Podle informací ČTK proplácí majiteli Sportu stát za jednoho dospělého 2750 korun, ve dvou městských se účtuje 3000 anebo 2900 korun; děti stojí zhruba polovinu.

Varnsdorfské ubytovny jsou dlouhodobě problémové a podle obyvatel města v nich bují kriminalita. I proto k nim pochodovali aktéři čtyř ze šesti demonstrací, které se ve městě za poslední tři týdny konaly, policie jim v tom ale pokaždé zabránila. Další protiromská demonstrace se v šestnáctitisícovém Varnsdorfu chystá v sobotu.