Města zneužívají dotace na sociálně vyloučené lokality

Kladno/Ostrava - Jak získat peníze z Evropské unie na rekonstrukce zastaralých sídlišť nebo čtvrtí? Některá města našla cestu - žádají o dotace na projekty, v kterých slibují obnovu problémových lokalit, kde žijí sociálně slabí. Podle odborníků na integraci ale do těchto lokalit radnice investují minimum nebo vůbec nic a za inkasované peníze opravují sídliště „neproblémová“.

Kladenské sídliště Kročehlavy je jedním z míst, která dostávají nový kabát díky obcházení pravidel pro získání dotací. Magistrát tvrdí, že jde o problémovou lokalitu, žije tu stále více lidí s nízkým vzděláním, v poškozených domech a zanedbaném prostředí. Na její úpravy dostalo Kladno z evropských fondů více než 200 milionů korun. V projektové dokumentaci se opírá o to, že součástí sídliště je i ubytovna bývalého masokombinátu, kde žijí Romové. Podmínky pro život jsou tu neutěšené, přesto se žádná rekonstrukce neplánuje.

„Došlo k úpravě kritérií pro výběr účelově tak, aby se tam vešla i bohatá sídliště. Kročehlavy jsou místem s běžným mixem populace, nemá charakter problémového sídliště,“ tvrdí Jan Černý z programu sociální integrace organizace Člověk v tísni. „Je to obrovské sídliště, kde bydlí 30 tisíc lidí. Kdyby se do něj neinvestovalo, mohlo by skončit celé jako sociálně vyloučená lokalita,“ oponuje primátor Kladna Dan Jiránek.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

V rámci projektu mělo Kladno do objektu ubytovny masokombinátu investovat více než tři miliony korun. Nepůjde sem ale ani koruna, evropské peníze poputují na obnovu téměř dva kilometry vzdáleného kročehlavského sídliště. „Povolili jsme přesun peněz, protože se ukázalo, že v ubytovně masokombinátu existuje pouze jedna nájemní smlouva,“ informovala mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.

Podle kritiků současné praxe využívají sporně peníze z dotací také ostravské Vítkovice. Radnice za evropský milion a šest set tisíc postavila parkovistě na Mírovém náměstí a zrekonstruovala ulici Prokopa Velikého, která není sociálně vyloučenou lokalitou. „Vytipována byla oblast Vítkovice jako taková a tato ulice i náměstí do Vítkovic spadá,“ brání se vítkovický starosta Petr Dlabal.

Podle mluvčí Evropské komise pro sociální záležitosti Cristiny Arighové probíhají přísné kontroly a audity všech podobných projektů a v případě nesrovnalostí musí stát dotace vrátit. Podle zjištění České televize se ale žádná kontrola v Česku v nejbližší době nechystá.

Vydáno pod