Sexuální výchova má z povinné školní výuky zmizet, žáci se mají učit charitě

Praha – Z povinné výuky na základních školách by měla být vyškrtnuta sexuální výchova či varování před přenosnými chorobami a pohlavním zneužíváním. Vyplývá to z dokumentů o změnách vzdělávacích programů. Na ty tlačí konzervativní Výbor na obranu rodičovských práv, který navrhuje, aby se při vyučování nepoužívaly termíny AIDS nebo HIV a vadí mu i obrázky nahých postav v učebnicích.

Vše nasvědčuje tomu, že vliv výboru na obranu rodiny ministerstvu školství sílí. V minulosti u ministra školství Josefa Dobeše (VV) už jednou uspěl, když dosáhl stažení sexuální příručky. Na popud výboru teď ministerstvo zastavilo diskusi o úpravách vzdělávacích programů. Právě na těchto setkáních většina odborníků s omezením sexuální výchovy nesouhlasila. „Je to v podstatě i prevence určitých negativních jevů, které souvisí se zneužíváním sexu v současné společnosti,“ vysvěluje Milada Krejčová, která je vedoucí katedry výchovy ke zdraví na Pedagogické fakultě JČU. 

Ministerstvo následně rozhodlo, že změny vzdělávacích dokumentů musí připravit jiní lidé. Zástupci výboru tam ale zůstanou. Jeho místopředsedkyně Jana Jochová se domnívá, že by měla povinná sexuální výchova ze škol zmizet: „Nemůže být povinné, že se vaše dítě bude učit masturbovat.“ Ministr Dobeš k tomu uvedl, že je potřeba podporovat odpovědné rodiče a ty, kteří chtějí vědět, co se ve škole děje. 

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Místo sexuální výchovy charita?

Česká televize také zjistila, že by se nově měly děti ve vyučování věnovat charitě. Ministr školství už tento nápad konzultoval i s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. „Ty děti by minimálně měly být informovány o projektech, jaké jsou,“ podotkl Josef Dobeš. Výuka charity by se měla stát součástí etické výchovy. „Jestli to bude hodinová dotace týdně v nějakém ročníku, nebo jestli to bude průřezové téma, to je věcí další odborné diskuse,“ uvedl náměstek ministra školství Ladislav Němec. 

Nápad Josefa Dobeše ostře odsoudil stínový minist školství Marcel Chládek (ČSSD): „Já, když jsem viděl ten materiál, který je nazván pročištění rámcového vzdělávacího programu, tak jsem byl v šoku, protože se mi zdá, že se vrací doba tmářství.“ Změny vzdělávacích programů plánuje ministerstvo školství od roku 2012, školy pak dostanou další rok na to, aby se jim přizpůsobily.