John předal Nečasovi svou rezignaci

Praha - Předseda VV Radek John předal dnes premiéru Petru Nečasovi (ODS) rezignaci na post vicepremiéra. Předseda vlády ji přijal. John svůj odchod oznámil minulou středu. Z vlády prý necítil dostatečnou podporu pro boj proti korupci a s Nečasem se neshodl na personálním obsazení týmu svých spolupracovníků. John vládu opustí až ve chvíli, kdy demisi přijme prezident Václav Klaus. Ten je do čtvrtka na státní návštěvě v Ázerbájdžánu. O dalším osudu a podobě vlády budou koaliční lídři jednat ve středu poté, co se sejde vláda.

Premiér byl minulý týden na operaci oka a v pondělí na návštěvě v Polsku, oficiální předání demise se proto zpozdilo.

„Mé dojmy? Udělám vše pro to, abych byl předsedou Věcí veřejných,“ prohlásil krátce po předání rezignace John s tím, že odjíždí na mítink strany do Pardubic. Volba lídra nejmenší vládní strany se uskuteční mezi 19. a 23. květnem a John by rád svůj post obhájil. Johnův spolustraník Vít Bárta už dříve řekl, že do boje o předsedu nezasáhne, i když to původně avizoval.

Podle Johna prezident Klaus jeho demisi přijme. „Teď se zabývám tím, aby lidé, kteří VV volili, věděli, že my jsme strana, která skutečně nechtěla krást, a my to dokážeme,“ prohlásil John. Zároveň se ohradil proti nařčení, že Věci veřejné měly profitovat z veřejných zakázek. Také zopakoval, že by z vlády měli odejít ministři financí Miroslav Kalousek (TOP 09), zemědělství Ivan Fuksa (ODS) a obrany Alexandr Vondra (ODS).

Podle Johna je ve hře i varianta, že VV ve vládě nebudou a kabinet ODS a TOP 09 budou pouze podporovat. Možností je podle něj ale i to, že VV naopak ve vládě budou mít důstojnou pozici. Na svém návratu do vlády prý John netrvá. Post vicepremiéra pro korupci „je zcela zesměšněný tím, že si člověk v tomto postu nemohl svůj tým vybrat“. „Stát se podnájemníkem nějaké jiné strany ve vládě nám nevyhovuje,“ řekl. Na tom, že John obsadí nově vytvořený post koordinátora boje s korupcí, se koaliční strany dohodly po dubnové vládní krizi, která vyústila v odchod Johna z postu ministra vnitra.

Nečas písemně oznámil, že demisi „převzal“ a že ji „v nejbližší možné době“ předá prezidentovi. Na setrvávání VV ve vládní koalici se podle premiéra Johnovou rezignací nic nemění. „Konstatuji, že koaliční smlouva trvá,“ uvedl premiér.

ČSSD chce odchod i Jankovského a Dobeše

K tomu, aby zbylé ministry za VV odvolal z kabinetu, dnes Nečase vyzvali i opoziční sociální demokraté. Politici VV jsou podle ČSSD zkompromitovaní a nedůvěryhodní a nemohou mít nadále podíl na řízení země. Vláda by podle nich měla také posoudit, zda působení VV je v souladu se zákonem.

Věci veřejné, ale i ODS, však zatím chtějí pokračovat ve vládní spolupráci a přípravě reforem, o osudu kabinetu se zřejmě rozhodne až při červnovém hlasování o reformních zákonech, které vláda spojí s hlasováním o důvěře. John novinářům řekl, že VV v červnu nepodpoří vládu, pokud neodejdou ministři spojení s korupčními skandály. Nebude jim to ale prý překážet v tom, aby do hlasování o kabinetu se svými partnery jednaly o reformách. Místopředseda ODS Pavel Drobil ale naopak zdůraznil, že pro ODS je klíčový postoj VV k reformám. Bez jejich schválení prý ODS nechce dělat personální změny ve vládě. Podle informací z poslaneckého klubu ODS by se jednání o vládních reformních zákonech mohlo odehrávat i na mimořádných schůzích sněmovny a mohlo by se protáhnout až do konce srpna.