Za vraždu bezdomovce padl trest 18 a 20 let

Olomouc - Za loňskou brutální vraždu 39letého bezdomovce v Šumperku si dvojice mladíků odpyká ve vězení 18 a 20 let. Trest jim dnes uložil olomoucký krajský soud. Třetí z obžalovaných mužů si za pokus o ublížení na zdraví odpyká ve věznici s dozorem 15 měsíců. Mladíci podle rozsudku muže bez domova zabili loni v září. Podle soudu k tomu neměli žádný pádný důvod. Všichni obžalovaní i žalobkyně si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

„Tresty jsou vysoké z toho důvodu, že ten útok byl velmi surový, byl iracionální. Bylo to pouze proto, že si chtěli do někoho bouchnout. Provedli to přitom takovým způsobem, že ho surově utloukli k smrti,“ odůvodnil verdikt soudce Eduard Ondrášek. Podotkl přitom, že mladíci nedostali výjimečný trest jen vzhledem k svému věku. Oba přitom na muže zaútočili ve zkušební době za předchozí odsouzení. I znalci byli ohledně jejich zařazení zpět do společnosti velmi skeptičtí.

Bezdomovce napadli loni na začátku září v šumperském parku. Jako první na něj zaútočil podle soudu devatenáctiletý Jiří Znojil, kterému soud uložil 20 let. V napadení se střídal se stejně starým Josefem Králem, kterého soud potrestal 18 lety. Třetí z mladíků, pětadvacetiletý Miroslav Červeňák, podle soudu udeřil muže do čela. Odpyká si proto nejnižší trest. I poslední z trojice mužů přitom původně před soudem čelil obžalobě z vraždy. Soud jej nakonec potrestal za pokus o ublížení na zdraví. „Neprokázalo se, že se dopustil toho jednání tak, jak mu bylo původně kladeno za vinu obžalobou. Naopak i z výpovědí přítelkyně poškozeného vyplývá, že to byl on, kdo se snažil ostatní odradit od útoku. Pokud se dopustil nějakého jednání, bylo to proto, že nechtěl ztratit tvář před ostatními kamarády,“ doplnil soudce.

Podle soudce byl útok razantní. Muže sedícího na lavičce nejprve Znojil bil pěstmi do obličeje, pak skočil na lavičku a dupal po něm. Když bezdomovec spadl na zem, opakovaně jej tloukl pěstmi a po hlavě mu dupal patou. V útocích se poté střídal s Králem. Muže bili tak dlouho, než přestal projevovat jakékoliv známky pasivní obrany. „Poté se k bezvládnému tělu ještě vrátili a pokračovali v dupání a kopání. Co jiného mohli předpokládat, že se stane, než to, že zemře,“ podotkl soudce.

Bezdomovce podle něj zavraždili zvlášť surovým způsobem, útok byl přitom nejen značný, ale i dlouhý. Muž utrpěl otok mozku, rozsáhlá zhmoždění, muži mu i nadvakrát zlomili dolní čelist a po celém těle měl rozsáhlá poranění. I přes vysoce specializovanou péči zraněním nakonec v nemocnici podlehl.

Motiv útoku byl přitom podle soudce malicherný. Znojil se totiž domníval, že bezdomovec patřil mezi skiny, kteří ho prý kdysi napadli. Soudce přitom podotkl, že svou vizáží odpovídá podobě skina spíše samotný obžalovaný mladík. Napadení bylo podle něj zcela bezdůvodné. Bezdomovec přitom nic nedělal, pouze seděl na lavičce v parku.

Na bezdomovce v Šumperku zaútočil loni v jiném případu také další devatenáctiletý mladík. Na muže sedícího u obchodního domu loni v únoru hodil skoro desetikilogramovou betonovou dlaždici, která bezdomovce zasáhla do hlavy. Když poškozený spadl, mladík mu nejméně dvakrát dupl na hlavu. Muž utrpěl mnohačetné zlomeniny lebky a zraněním tentýž den podlehl. Olomoucký krajský soud mladíka letos v březnu poslal na deset let do vězení.