Poslance ČSSD čeká za vulgarity ve sněmovně disciplinární řízení

Praha – Poslanec za ČSSD Jiří Krátký bude za své úterní vulgární výroky o ku***ch a zlodějích čelit disciplinárnímu řízení. Podnět dnes obdržel sněmovní mandátový a imunitní výbor. Podle předsedy výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) by se mohl sejít počátkem října. Informaci přinesl server Novinky.cz.

Podnět podala skupina koaličních poslanců, kteří se cítí Krátkého projevem uraženi. „Já samozřejmě chápu poslance Krátkého, že byl v určitém afektu. Na straně druhé podobné jednání nelze tolerovat, ať už jej říká kdokoliv. Myslím, že i pan poslanec Krátký, tak jak jsem viděl jeho vyjádření a omluvu, to dnes vnímá podobně a je si vědom toho, že sankce pravděpodobně přijde,“ řekl Tejc. Mandátový a imunitní výbor může poslanci přikázat veřejnou omluvu, nebo mu udělit pokutu. Ta může dosáhnout až jednoho měsíčního platu, což je podle serveru v případě Krátkého jako řadového poslance bez funkce 55 900 Kč hrubého.

Koalice v úterý ve sněmovně prosadila, že se bude jednat až do noci. Krátký na to reagoval slovy, že v noci pracují jen zástupci dvou nejstarších řemesel, která poté vulgárně pojmenoval. Nečas to označil za hulvátství, které dosud od řečnického pultu ještě nezaznělo.

Jiří Krátký (ČSSD): „Já bych vás chtěl poprosit, kolegové z koalice, nechte ty noční hodiny těm dvěma nejstarším řemeslům… Mám připomenout, která řemesla to jsou? Kdo dělá v noci? Kurvy a zloději! Já se ani mezi jedno nepočítám. Tak proboha věčnýho, dejte pokoj a dělejme řádně.“

„Ta slova byla určená do našich řad, do řad poslanců… Byl to výkřik, kterým jsem chtěl upozornit na to, že takto se zákony neschvalují,“ komentoval později v ČT Krátký svůj výrok. Zároveň se omluvil všem, kteří si ho vztáhli na noční práci například lékařů a strojvůdců. „Sám jsem si tím dvacet let prošel, jim to opravdu určeno nebylo,“ uzavřel s tím, že si ale za svými slovy stojí.

Projev poslance Krátkého a reakce premiéra Nečase (zdroj: ČT24)

Před sněmovním výborem stál už dříve za své výroky i středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Za to, že Miroslava Kalouska (TOP 09) nařkl z alkoholismu, dostal desetitisícovou pokutu. Stejnou částku musela za manipulaci s hlasovacími kartami svých stranických kolegů zaplatit i Jana Drastichová (VV).