Stát kvůli chybám Sobotky a Tlustého zaplatí půl milionu

Praha – Stát musí definitivně zaplatit půl milionu korun kvůli chybám bývalých ministů financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Vlastimila Tlustého (tehdy ODS), kteří opakovaně odmítli vyplatit Evropských demokratům 15 milionů korun za zvolené kandidáty do pražského zastupitelstva. Jde o první případ v Česku, kdy se politická strana domohla odškodnění za poškození v předvolebním boji. Na případ upozornil server Aktuálně.cz, podle kterého teď Nejvyšší soud zamítl dovolání ministerstva financí.

Sobotka a Tlustý odmítali peníze vyplatit i přes verdikty Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu a stanovisko bývalého veřejného ochránce práv Otakara Motejla. Soudci i ombudsman vyzvali několikrát ministerstvo, aby příspěvek straně vyplatilo. Resort financí ale až v roce 2007 uznal, že stranu poškodil. I tehdy ale ministerstrvo odmítlo vyplatit peníze. 

Sobotka i jeho nástupce Tlustý zastávali názor, že podle zákona o politických stranách má na příspěvek nárok pouze strana nebo hnutí, nikoli sdružení politické strany a nezávislých kandidátů. Příspěvky za mandáty i s úroky z prodlení nakonec stát zaplatil až poté, co
mu to nařídily soudy.

Senát Nejvyššího soudu teď po letech sporů rozhodl ve prospěch strany. Podle soudců trpěli Evropští demokraté tím, že ministerstvo financí vyřešení sporu neustále protahovalo, a byli tak poškozováni v politické soutěži. „Nejvyšší soud dodává, že z pohledu dosavadních skutkových zjištění se rozsudek odvolacího soudu jeví jako velmi pečlivě a logicky odůvodněný,“ uvedli soudci.