Úspěšnému projektu na ochranu schizofreniků hrozí zánik

Praha – Projekt ITAREPS, který chrání lidi se schizofrenií nebo jinými psychózami před pobytem v léčebnách, může zaniknout. Přestože zdravotnictví dokáže ušetřit stovky milionů korun, zatím žil z grantů. Jeho pokračování teď závisí na pojišťovnách, které o něj ale zatím neprojevily zájem. Unikátní projekt vymysleli a sestavili Češi, líbí se i ve světě.

Příznaky nového záchvatu se díky projektu dají poznat se stejnou přesností, s jakou dokáže EKG předpovídat infarkt. Pacienti jsou tak pod neustálým dozorem, aniž by museli navštěvovat ordinaci. Lékař přitom může ihned zasáhnout, pacienta zkontaktovat a změnit mu případně dávky léků. Pacient jen musí každý týden odpovědět na deset otázek z dotazníku, který pravidelně vyplňuje i rodinný příslušník. Výsledek vždy tvoří deset čísel, které oba v podobě SMS zprávy odešlou na číslo ITAREPSu. Pokud výsledky překročí běžnou hodnotu, přijde lékaři automaticky na e-mailovou adresu varovná zpráva.

Bez speciálního přístroje by pacienti skončili na lůžku v léčebně. „Ten program snižuje míru hospitalizací o 70 procent a o stejné číslo snižuje i výdaje na hospitalizační péči,“ uvedl spoluautor projektu z Psychiatrického centra Praha Filip Španiel. Ročně je v Česku s psychózami hospitalizováno kolem 11 tisíc pacientů. Zdravotní pojišťovny za jejich pobyt v léčebnách zaplatí téměř 1 miliardu a 650 milionů korun.

Grantová podpora projektu ale letos končí, pokud ho nepřevezmou pojišťovny, zanikne. „Kontaktovali jsme všechny pojišťovny v zemi, odmítly,“ řekl ČT Španiel. Podle mluvčího VZP Jiřího Roda totiž nelze tuto péči hradit z fondu prevence: „Pokud budou výkony programu správně připraveny a ministerstvo je následně zařadí mezi výkony hrazené z pojištění, tak je samozřejmě VZP bude proplácet.“ Ministerstvo prostřednictvím svého mluvčího Vlastimila Sršně vzkázalo, že se bude žádostí zabývat odborná komise. O osudu nových zdravotnických výkonů pak bude resort rozhodovat do konce tohoto týdne.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)