Akademie věd rozdávala výroční ceny

Praha - Za posledních dvanáct měsíců přišli čeští vědci s desítkami významných objevů. Ti nejlepší si vysloužili výroční ocenění Akademie věd. Byly mezi nimi práce z oblasti fyziky, astronomie nebo molekulární genetiky.

Šestiletý výzkum pod vedením profesorky Říhové se vyplatil. Tým vědců z 13 institucí hledal látky, které usnadní boj proti nádorovým onemocněním. Výsledkem jejich snažení je 25 patentů a smlouvy s farmaceutickými firmami. Třešničkou na dortu je pak prestižní ocenění Akademie věd. „Těch pracovišť bylo mnoho - z akademie i univerzity. Dát to nějak dohromady a najít červenou nit, kolem které se to všechno vine, opravdu nebylo jednoduché,“ řekla Říhová.

Většina projektů trvala i několik let. Například astronomové nacestovali kvůli pozorování bílých trpaslíků tisíce kilometrů. „Využili jsme Evropskou jižní observatoř, což je dalekohled v Chile, a dalekohledy v Austrálii a v Americe,“ poznamenala Adéla Kawka, vědkyně v oblasti astronomie. Porota vyznamenala 6 týmových projektů a další dvě ceny získali badatelé do 35 let. V nejlepší osmičce se umístily práce z různých oborů.

Věda
Zdroj: ČT24

Objevy se ale pojí s vysokými náklady. Ve světě nanotechnologií a molekul může rok bádání desetičlenného týmu stát i 15 milionů. Výzkum hradí státní kasa, sponzoři nebo grantové agentury. Na platy ale příliš nezbývá a díky výročním cenám si tak můžou výzkumníci aspoň symbolicky přilepšit. „Lze ocenit kolektiv až do výše půl milionu korun a jednotlivce až do výše 250 tisíc korun,“ uvedl předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. 

O úspěších českých akademiků se může veřejnost přesvědčit už zítra. Vědecká pracoviště se totiž otevřou v rámci takzvané Evropské noci vědy.

Reportáž Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)