V ČR proběhl sedmý ročník Noci vědců

Praha - Noc vědců je akce, jenž si klade za cíl přiblížit veřejnosti svět vědy a techniky a prolomit bariéry mezi odborníky a laiky. Koná se tradičně každý čtvrtý pátek v září. V noci na dnešek tak proběhla v mnoha evropských městech a výjimkou nebyla ani Česká republika. Zde má tento projekt přes dvacet partnerů a mottem letošního ročníku je „Věda nám dává prostor“.

Na Noci vědců se představuje i Západočeská univerzita, která v těchto dnech slaví dvacet let své existence a je jedním ze zakladatelů plzeňského science centra.

K největším atrakcím patřily v Plzeňské techmanii pokusy s nejistým koncem. Například v Liberci si návštěvníci mohli doslova osahat 500 tisíc voltů vyrobených pomocí statické elektřiny. Ve Zlíně zase patřila k nejpopulárnějším pokusům výroba vesmírné hmoty nebo destilace alkoholu.

Tradičně se k Noci vědců přidává také Praha. Štefánikova hvězdárna na Petříně, která připravila pro návštěvníky speciální program už posedmé, zpřístupnila i nově zrekonstruovanou hlavní kopuli, ve které byla zlikvidována výstava ze sedmdesátých let a nyní přestavena vystava nová - digitální.

Smyslem noci vědců má být představení světu vědy veřejnosti a také to, že vědci jsou obyčejní lidé. Příští, tedy už osmý ročník proběhne 28. září 2012.

Reportáž Kateřiny Jirovské (zdroj: ČT24)