Pozor na směsi do ostřikovačů – můžete nadýchat až 0,7 promile

Praha – Pokud při policejní kontrole nadýcháte, ačkoliv jste žádný alkohol nepili, může za to nejspíš zimní směs do ostřikovačů. Ta totiž obsahuje alkohol. Při použití její výpary pronikají dovnitř auta. Redaktor České televize to otestoval na vlastní kůži. Po očistění předního skla automobilu nadýchal 0,66 promile. Čeští lékaři vše změřili a zjistili, že alkohol může v dechu zůstat až 13 minut.

Podle testů alkohol nezmizel z dechu nikdy dřív než za čtyři minuty od umytí skla. Nejvyšší naměřená koncentrace byla 0,71 promile alkoholu. „To bylo naprosto zarážející, protože s tím nikdo nepočítal, že to bude tolik. Mysleli jsme tak 0,2 až 0,3 promile,“ uvedl přednosta Ústavu soudního lékařství při Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně Miroslav Hirt.

Čeští lékaři provedli měření jako první na světě. A jak je to vlastně napadlo? Za vším hledej ženu. „Jednou jsme jeli s ženou v autě, a ta mi vynadala, že to tam strašně smrdí. A mě napadlo, že když to takhle smrdí a člověk to do sebe vdechne, tak to musí i vydechnout,“ vypráví s úsměvem Hirt.

Nicméně jde o alkohol v dechu a ne v krvi, takže na řízení to vliv nemá. Šéf dopravní policie Leoš Tržil v této souvislosti upozorňuje, že správně by měli policisti měřit alkohol mimo auto, a opakovaně. „V případě, že je dodržen postup měření, to znamená je tam i ta pětiminutová pauza a řidič se vydýchá, tak je pak dechová zkouška nula,“ uvedl Tržil.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)