Sněmovna kývla Řápkové na zákaz pobytu za přestupky

Praha - Poslanci dnes navazují na schvalovací maratón z minulého týdne a zvedají ruku pro hned několik zákonů. Schválili už novelu zákona o rozpočtových pravidlech, která má usnadnit správu peněz z fondů EU i ze státní pokladny, či změnu pravidel pro svědky v ochranné vazbě. Učinili také krok k soudní postižitelnosti firem a soudních znalců. Zároveň dolní parlamentní komora odmítla rozšířit výčet jednání odpovídajícího trestnému činu výtržnictví o vstup na hrací plochu nebo zakrývání obličeje radikálními fanoušky. Sněmovnou prošla i koaliční předloha, podle níž by se trest zákazu pobytu vztahoval i na některé přestupky. Odpoledne poslanci vyřadili ze schůze několik předloh v prvních čteních, které vesměs předložila opozice. Jde například o komunistický návrh na zavedení finančních stropů na stranické předvolební kampaně. Zářijové jednání poslanců tím skončilo.

Novelu příslušného zákona, zpracovanou skupinou koaličních poslanců v čele s bývalou chomutovskou primátorkou Ivanou Řápkovou (ODS), dnes podpořila sněmovna. Předloha odolala návrhu opoziční ČSSD na zamítnutí a míří do výborů. Zákaz pobytu by mohly úřady ukládat podle předlohy například za prostituci, konzumaci alkoholu nebo žebrání v místech, na kterých to zakazují obecní vyhlášky. Obdobnou novelu Řápková podala už dříve. Předloha nebyla projednána ve sněmovně ani v prvním čtení, autorka ji stáhla.

Úřady by mohly uložit podle nynější novely až tříměsíční zákaz pobytu lidem za přestupky páchané opakovaně. Řápková uvedla, že pokuty nepomáhají, mnohdy je nelze vymoci. „Nelze hovořit o nepřiměřenosti sankce,“ zdůraznila poslankyně. Za nepřiměřený označil postih ve svém zamítavém stanovisku kabinet. Ve stanovisku se píše i o možném střetu s ústavními právy. Zpravodaj Stanislav Křeček (ČSSD) varoval před tím, aby byly přijímány zákony pro určitá místa a pro určité lidi. „Je to cesta do pekel,“ řekl. Napjatá situace je nyní ve Šluknovském výběžku v severních Čechách. Křeček pochybuje o tom, že omezení pobytu má smysl.

Místostarosta Rumburku Ladislav Pokorný (ČSSD):

„My to vnímáme jako krok správným směrem… Musí to mít návaznost na centrální registr přestupků, který také chceme, aby byl prosazen, a potom bychom měli mít možnost ovlivnit trvalý pobyt. Pokud návrh zákona řeší pouze dočasný nebo přechodný pobyt, tak to je jen část.“

Ochrana svědků

Chránění svědci si podle poslanci schváleného zákona budou moci ponechat novou identitu i potom, co u nich skončí ochranný režim. Příslušnou novelu dnes schválila sněmovna, míří do Senátu. Předloha upravuje rovněž vyplácení důchodů lidem s více identitami a také žaloby proti rozhodnutí o ukončení ochranného režimu. Trvale změněnou identitu by měli mít podle novely zejména lidé, kteří zruší souhlas s poskytováním ochrany, a přitom jim dál hrozí nebezpečí. Řeší i případy, kdy člověk pod krycí identitou uzavřel manželství nebo zplodil děti. Novela rovněž upravuje používání krycích dokladů.

Ekologické zemědělství

V legislativním procesu postupuje i novela zákona o ekologickém zemědělství, která zjednodušuje předpisy a vydávání výjimek z pravidel. Také má za cíl zkvalitnit kontrolní systém. Předloha převádí do českého práva změny v evropské legislativě, jež nastaly od roku 2009, neobsahuje nicméně změny pravidel hospodaření. Novelu, kterou nyní dostane k projednání Senát, má také zjednodušit registraci nových ekologických zemědělců včetně zrušení tisícikorunového správního poplatku za podání žádosti o registraci. Návrh také ministerstvu zemědělství nově umožní ukládat kontrolním organizacím dohlížejícím nad ekofarmáři v případě zjištěných pochybení pokuty až do čtvrt milionu korun.

Aukce kmitočtů pro mobilní sítě

Při schvalování sněmovnou obstál i vládní návrh, který umožní Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) prodávat v aukci kmitočty pro vysokorychlostní mobilní sítě. Dosud úřad aukci pořádat nemohl. Vládní novelu zákona o elektronických komunikacích nyní dostane k projednání Senát. Novela také upravuje pravidla udělování individuálních oprávnění pro
experimentální vysílání a má zlepšit postavení zákazníků telekomunikačních firem.

Vydáno pod