Moroz si přerušil tajnou prověrku

Praha - Bývalý náměstek na ministerstvu vnitra a současný poradce ministra dopravy Michal Moroz nedávno zaslal Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ) žádost o přerušení bezpečnostní prověrky, o kterou bezmála před rokem požádal. Podle některých poslanců z výboru pro obranu a bezpečnost tak šikovně zabránil zamítnutí. Píšou to dnešní Lidové noviny (LN).

Moroz chtěl prověrkou kritikům dokázat, že je jako bývalý majitel bezpečnostní agentury důvěryhodný. Nyní však NBÚ zaslal žádost o přerušení. „Požádal jsem o přerušení na dobu 60 dnů,“ řekl LN Moroz. Co ho k tomu vedlo, neprozradil. „První, co mě napadne, je, že předešel tomu, aby prověrku nedostal,“ řekl listu například místopředseda výboru Jan Vidím z ODS. „Kdyby pracoval někde v soukromém sektoru, tak nad tím mávnu rukou a pomyslím si, co je to za člověka. Když ale pracuje ve veřejné správě, tak v tom problém vidím,“ dodal poslanec.

Morozovu kroku se diví i stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc. „Pokud bych o prověrku žádal a absolvoval veškeré pohovory, tak bych určitě na rozhodnutí počkal. Na druhé straně chápu, že pokud ji nepotřebuje, tak ji přerušil. Je to jeho věc,“ sdělil LN Tejc.

Moroz požádal o prověrku na stupeň tajné loni na podzim, NBÚ ho však nakonec začal prověřovat na stupeň přísně tajné. To většinou zahrnuje i odposlechy a sledování. Prověrkou chtěl Moroz rozptýlit pochybnosti o tom, že je důvěryhodný. Premiér Petr Nečas (ODS) ho tehdy dokonce označil za bezpečnostní riziko. Zdůvodnil to tím, že přichází ze soukromých bezpečnostních služeb.

Náměstkem ministra vnitra se Moroz stal loni v červenci. Jmenování bylo kritizováno kvůli jeho spojení se soukromými bezpečnostními službami, mimo jiné i ABL. Také proto svou bezpečnostní agenturu Moroz & Partner prodal.

Dříve působil také ve firmě Debtis Causa, která vymáhala dluhy, či zastupoval izraelskou společnost Nemesysco obchodující s technologiemi na analýzu hlasu při odposleších. Ve funkci náměstka ministra vydržel do konce dubna letošního roku. Poté se měl stát Johnovým náměstkem na úřadu vlády, kde měl mít šéf VV ve funkci vicepremiéra na starosti boj proti korupci. Premiér Petr Nečas (ODS) to odmítl.