Klaus i Duka hájili na svatováclavské pouti tradiční hodnoty

Brandýs nad Labem - Význam tradičních hodnot a rodiny dnes vyzdvihli ve Staré Boleslavi na svatováclavské pouti představitelé římskokatolické církve i prezident Václav Klaus. Již tradiční mši ve městě, kde byl zavražděn patron české země, sloužil pražský arcibiskup a primas český Dominik Duka. Vedle vysokých církevních hodnostářů a prezidenta se dostavili i další političtí a armádní přestavitelé.

Duka při mši stejně jako olomoucký arcibiskup Jan Graubner hovořili především o důležitosti rodiny. Ve stejném duchu promluvil prezident Klaus, podle kterého je rodina odvěké prostředí pro vztah muže a ženy a pro výchovu dalších generací. Hájil také tradiční hodnoty a kritizoval „oportunistický modernismus“.

„Vše tradiční a konzervativní je vydávané za nemoderní, je zesměšňováno a vylučováno ze společenského dialogu,“ řekl Klaus, podle kterého je třeba za tradiční hodnoty bojovat. „Jsme v době, kdy je nutno riskovat i nepochopení, kdy je nutno vystavit se i nepříjemným střetům, jakkoliv se zdá, že v nich má druhá strana převahu,“ prohlásil Klaus s dodatkem, že on sám se o to snaží. Zdůraznil také nutnost vlastenectví.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Poslouchalo ho zaplněné Mariánské náměstí, na němž si poutníci připomněli odkaz svatého Václava, knížete a patrona české země, od jehož násilné smrti dnes uplynulo 1076 let. Dorazilo jich několik tisíc.