Předseda ČSNS o Paroubkovi: Plevel ve straně nepotřebujeme

Praha - Kvůli ohlašovanému přestupu Jiřího Paroubka se rozhádalo vedení České strany národně socialistické 2005. Současný šéf Karel Janko nesouhlasí s expremiérovým programem a v rozhovoru pro ČT ho označil za „plevel“, který straně nic dobrého nepřinese. Část vedení ho ale ve straně chce a naopak Janka viní z porušování stanov a poškozování strany. Paroubek už naznačil, že jeho přestup ještě není definitivní a přiznal, že pracuje i na přípravě vlastní nové strany. Do sporů v ČSNS se prý míchat nechce.

Paroubek oznámil, že se uchází o vstup do ČSNS již na jaře letošního roku. „Až poslední dobou se opravdu projevil, a to ultimáty na změnu programu, stanov a snahou stát se co nejrychleji předsedou strany,“ prohlásil Janko, podle nějž se bývalý předseda sociálních demokratů vysloveně snaží straně svůj program vnutit. 

Podle Janka byli národní socialisté 2005 založeni po vytunelování strany předchozí a zůstávají čistou stranou. „Národní stránka věci se u Paroubka úplně vytrácí a jeho požadavky by zároveň porušily jiné programové zásady,“ poznamenal Janko.

Paroubek vypouští národní stránku věci 

Paroubek míří ovšem víc do Evropy a chybí mu snaha o prosazování národních zájmů. V roce 1897 se národní socialisté přitom odtrhli od sociálních demokratů právě s ideou národní zájmy hájit. To se má podle předsedy ČSNS projevovat hlavně v oblasti ekonomiky, nikoli oblasti morální.

Karel Janko, předseda strany ČSNS 2005:

„Máme schválený program, visí na našich stránkách a my se jím netajíme. Prošli jsme s ním několika volbami. Ten program, který se nám snaží Paroubek vnutit, absolutně není program národně socialistické strany.“

Jiří Paroubek:

„Myslím, že by pan předseda neměl ztrácet nervy, pokud se dostal do naprosté izolace ve vedení své strany. Jsou to osobní spory, které se mě netýkají.“

Někteří Jankovi spolustraníci ale za Paroubkem stojí. Jankovi má jít pouze o křeslo, kterého se nechce vzdát a prý sám předseda ČSNS porušuje stanovy. Chtějí dokonce svolat mimořádný sjezd. „Dlouho jsem věřil, že Paroubkův vstup do strany bude čistý, ale pokud vstupuji do strany, vstupuji tam přeci proto, že se s programem ztotožním, ne že ho napadám,“ říká na svou obranu Janko. 

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24

Ze strany předsedy ČSNS jsou proto v současné době jednání s bývalým šéfem sociálních demokratů ukončena. „Paroubek diskusi odmítá. Je tu ale asi 5 členů předsednictva, kteří jsou omámeni jeho sliby a věří, že se dostanou do parlamentu a budou v popředí. Mají pokyn mě odstranit,“ podotkl Janko. Podle něj ale Paroubek straně neprospěje, označil ho dokonce za „plevel“. 

Janko míní, že se Paroubek v sociální demokracii „odepsal“ a ucházel se o členství i u jiné strany než ČSNS, kde neuspěl. „Přál bych mu, aby si založil svou stranu. Ať si tam kraluje,“ dodal předseda ČSNS. O tom, zda ztratí svou vedoucí pozici ve straně se tedy rozhodne až na sjezdu.