John v OVM: Směšné je vstoupit do politiky s tím, že je snadné vyhrát

Praha - Politicky směšné je, když přijde do politiky idealista, který si myslí, že když ohrozí kradení v této zemi, kde se krade přes 100 miliard ročně, že se proti tomu nepostaví všichni zleva i zprava. Prohlásil to v dnešním pořadu ČT Otázky Václava Moravce předseda Věcí veřejných, bývalý ministr vnitra a vicepremiér Radek John. John tento týden oznámil, že odchází z vlády Petra Nečase, protože necítí podporu protikorupčního boje. Věci veřejné ale stále trvají na pokračování reformních kroků a personálních změnách v Nečasově kabinetu. Ve středu by podle Johna měla koalice navíc začít vyjednávat o dodatku ke koaliční smlouvě.

Směšné je vstupovat do politiky s tím, že jde vyhrát velmi snadno, prohlásil John a dodal, že jako publicista v pořadu Na vlastní oči rovněž čelil tlakům a mediální kampani. „Takovouhle mediální kampaň, jako je v politice, to jsem tedy nezažil a je to síla!“ prohlásil John.

Připustil rovněž, že Věci veřejné vyrostly příliš rychle, a kdyby bývaly zůstaly v opozici, bylo by to pro ně jako pro politické nováčky výhodnější. Jako noví lidé jsou Věci veřejné politickými amatéry a jednají s koryfeji, kteří jsou v politice dvacet let, řekl John s tím, že existuje snaha řady subjektů Věci veřejné zlikvidovat, protože se nehodí v politice a protože nebyly u žádných krádeží.

Nevěděli jsme, že současně s koaliční spoluprácí budou některé síly v ODS připravovat zničení Věcí veřejných, prohlásil dále John. Podle něj se jim podařilo získat nezkušenou Kristýnu Kočí, které podle předsedy VV nabídli 120 milionů. Kočí pak podle něj zcela systematicky nahrávala kompromitující materiály proti VV.

John: Z volby neodstoupím

John v Otázkách rovněž uvedl, že pokud obhájí funkci předsedy VV, chce bývalého ministra dopravy Víta Bártu jako vyjednavače o programu. Za místopředsedy chce Karolínu Peake, Kateřinu Klasnovou, Milana Šťovíčka a Dagmar Navrátilovou. Bárta je podle Johna člověk, který nepodléhá tlakům. Má však vysoké ambice, a proto by měl mít jasně vymezené pravomoci.

John uvedl, že v žádném případě z volby neodstoupí. Registrovaní příznivci VV budou vybírat nového předsedu strany od čtvrtka 19. do pondělí 23. května. Původně chtěl na předsedu kandidovat i Bárta, tento týden však vzal svou kandidaturu zpět.

Ve středu se bude jednat o dodatku ke koaliční smlouvě

Ve středu by měla koalice začít vyjednávat o dodatku ke koaliční smlouvě, řekl dále v Otázkách John. Bez něj si předseda VV dokáže jen těžko představit, že by jeho strana zůstala dál v koaličním projektu. Zároveň ale nevyloučil podporu koalici ODS a TOP 09, pokud by obě strany postupovaly podle stávajícího programového prohlášení.

Koaliční smlouva je podle Johna otevřená. Je proto nutné udělat dodatek a říct si, jestli se Věci veřejné budou angažovat ve vládě, či nikoliv. Pokud ano, pak ne jako směšné figurky, ale ve smysluplných pozicích. Připustil, že takovou pozicí je i ministerstvo spravedlnosti. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale řekl, že pro ODS by příchod VV na ministerstvo spravedlnosti představoval problém.

Věci veřejné již dříve deklarovaly svůj zájem na tom, aby ve funkcích skončili ministr obrany Alexandr Vondra, ministr zemědělství Ivan Fuksa a ministr financí Miroslav Kalousek.

John v Otázkách rovněž kritizoval fakt, že reforma zdravotnictví, kterou připravuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), není projednaná v koalici a vůbec není hotová.

Láska: Financování volebních kampaní nelze kontrolovat jen účtem u ČNB

Omezení výdajů stran na předvolební kampaně a jejich účinná kontrola byly dalším tématem dnešních Otázek. Podle bývalého předsedy správní rady Transparency International Václava Lásky nestačí, aby se financování politických stran zprůhlednilo pouze tím, že se zavede účet u ČNB. Láska navrhuje tři body, které by měly zprůhlednit financování: transparentní účet, z něhož bude zřejmé, jak se s penězi na politickou kampaň nakládá, povinnost zveřejňovat smlouvy hospodářské povahy, které souvisejí s předvolební kampaní, a určení konkrétních osob z daných politických stran, které budou odpovědné za jakékoliv nesrovnalosti.

Ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil k tomu dodal, že ODS je připravena podpořit rozumné návrhy, které se osvědčily v zahraničí. Je podle něj také ochotná bavit se o variantách navrhovaných ČSSD, jako jsou finanční stropy pro volební kampaň. Místopředsedkyně ČSSD a bývalá Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová potvrdila shodu na transparentním financování; nyní se podle ní pracuje na podrobnostech, o nichž hovořil i Láska. ČSSD navrhuje strop 80 milionů korun a omezení výše sponzorských darů i počtu billboardů.