Rtuť se dotkla 27 stupňů, teploty lámaly rekordy

Praha - První říjnový den vystoupaly teploty až k 27 stupňům Celsia, a po celé zemi tak padaly teplotní rekordy. Jednalo se také pravděpodobně o poslední dotek léta, ve druhé polovině příštího týdne spadnou teploty až ke 13 stupňům.

Blízké ochlazení dnes ale nebylo znát. Javorník hlásí 27,2 stupně, dosavadní rekord z roku 1985 tak byl překonán o 3,6 stupně. V Doksanech bylo odpoledne 26,9 stupně, o půl stupně víc než v roce 1956. Ze stejného roku byl i olomoucký rekord 25 stupňů, dnes byl ale překonán teplotou 26,4 stupně. Hranici 26 stupňů atakovaly také teploměry v brněnských Tuřanech, v Šumperku nebo v Kopistech.

Naproti tomu pražské Klementinum, kde se teploty sledují od roku 1775, naměřilo dnes tři hodiny po poledni jen 23,9 stupně Celsia, rekord z roku 1956 je přitom 25,1 stupně. Teploty ale ještě mohou stoupat, konečná data budou mít meteorologové až večer. „Je celkem pravděpodobné, že překonán nebude,“ uvedli na adresu klementinského rekordu meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Po mimořádně teplém září bude téměř letní počasí pokračovat i prvních pár říjnových dní, v polovině příštího týdne už se ale začne ochlazovat. Jasné nebe vystřídá oblačno a přeháňky, do víkendu se pak ochladí na 13 stupňů. Naplní se tak zřejmě pranostika na 4. října, která říká, že svatý František zahání lidi do chýšek. Noční teploty poklesnou z deseti stupňů na pět a podle meteorologů není vyloučeno, že se na horách objeví i první sněhové přeháňky. Podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ by ale i říjnové teploty měly být nadprůměrné.

Jako nejteplejší říjen meteorologové evidují ten z roku 1795. Tehdy byl měsíční teplotní průměr - i po započtení nočních teplot - na necelých čtrnácti stupních. Naopak největší zimu s sebou přinesl říjen z roku 1905, kdy průměrná teplota jen o pět stupňů překonala bod mrazu.