Osobnosti si v Motole připomněly oběti komunismu

Praha - Památku obětí komunismu si lidé připomněli v areálu krematoria v pražském Motole. Tradiční pietu uspořádala Konfederace politických vězňů. Zúčastnili se jí mimo jiné i náměstek ministra obrany Jiří Šedivý nebo pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Pieta začala státní hymnou v podání hradní stráže. Následovaly projevy významných osobností v obřadní síni. Hovořil například pražský primátor Bohuslav Svoboda, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nebo nynější ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Projevy se shodovaly v důležitém bodě – mladé generaci je třeba připomínat minulost, aby se na oběti komunistického režimu nezapomnělo.

Na léta útlaku přišel zavzpomínat i František Bím. Komunistický převrat vzal v roce 1948 mladému důstojníkovi Československé armády veškeré iluze. O rok později ho za nesouhlas s režimem odsoudili k 25 letům. Odseděl si víc než 15 v Leopoldově. „Za strašných podmínek, které se opravdu nedají popsat, nedají se říct - násilí, bolest a utrpení, to bylo naším denním chlebem,“ podotkl Bím.

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Bohuslav Svoboda, primátor hl. m. Prahy:

„Jak vysvětlit našim potomkům skutečnost, že za komunismu bylo možné nechat lidi zmizet a o místě jejich posledního odpočinku neinformovat ani jejich blízké?“

Účastníci se následně vydali do urnového háje, kde zazněly proslovy zástupců církve. V háji se našlo zatím 78 uren pohřbených v hromadném hrobě beze jmen. Historici se snaží přiřadit k číslům jména, zatím se jim to podařilo u 49 z nich. „Pátrání je obtížné, protože žádná dokumentace se k tomu nezachovala,“ konstatovala archivářka Alena Šimánková.