Vyšetřování Kalouska v kauze ProMoPro se zastavilo

Praha – Státní zastupitelství zastavilo trestní stíhání ministra financí Miroslava Kalouska kvůli zveřejňování citlivých údajů. Týká se to kauzy ProMoPro, tedy údajně předraženého pronájmu techniky v rámci českého předsednictví Evropské unii. Podle týdeníku Respekt je možné, že státní zástupce Jiří Valsamis, který měl případ na starost, jednal pod tlakem nadřízených. Za zveřejňování soukromých údajů dostal Kalouskův resort už dříve pokutu 80 tisíc korun.

Ministr zveřejnil soukromé bankovní údaje majitele firmy ProMoPro Jaroslava Veselého. Proto se protikorupční detektivové zabývali tím, zda Kalousek v rámci politického boje nezneužil svého exkluzivního postavení. Kromě něj se ale detektivové zabývali ještě ministrovým podřízeným, šéfem Finančního analytického útvaru Milanem Cícerem.

Valsamisovu rozhodnutí předcházela tajná schůzka

Vyšetřování ukončil žalobce Valsamis, který měl prý na věc jiný názor. Tvrdí, že v tom, na rozdíl od policie, neviděl takovou společenskou závažnost. Týdeník Respekt ale připustil možnost, že státní zástupce jednal pod tlakem nadřízených. Valsamisovu rozhodnutí předcházela neveřejná schůzka u náměstka pražského vrchního zástupce Libora Grygárka se šéfem protikorupční policie Tomášem Martincem. Na ní měl Grygárek Martincovi sdělit, ať si policie uvědomí, o koho v případu jde.

Náměstek pražského vrchního zástupce schůzku popírá, Martinec ji naopak připustil. Odmítá ale jakýkoli tlak na zastavení vyšetřování. „Byla vznesena otázka, jestli jsme přesvědčení, že úkony, které jsme zahájili, jsou v pořádku, a jestli v tom spatřujeme tu skutkovou podstatu trestného činu. Řekl jsem, že trváme na svém, a tím to skončilo,“ uvedl Martinec.