Brněnský policista podal trestní oznámení na policejního prezidenta

Brno - Brněnský policista Vladimír Kučera včera podal trestní oznámení na policejního prezidenta Petra Lessyho pro pomluvu. Reagoval tak na rozhovor šéfa policistů pro deník Právo. V něm měl mimo jiné uvést, že dal Kučerovi jako svému někdejšímu podřízenému pokutu. Byla ale nižší, než uvádí správní řád, a proto na něj Kučera v dubnu podal trestní oznámení. Sám Lessy ale později potvrdil, že to není pravda - podle něj je to nedorozumění. Informaci přinesl server Novinky.cz.

„Dnes jsem poslal na státní zastupitelství trestní oznámení pro pomluvu, které jsem poslal na vědomí i ministrovi vnitra. Pan prezident lže a nebude problém to dokázat, protože není pravda, že by mě někdy řešil za nějaký kázeňský přestupek. Takové sdělení mě uráží a osobně se tím cítím poškozen,“ řekl v pondělí Právu Kučera.

Lessy ale tvrdí, že nikdy nemluvil o žádném policistovi konkrétně. „Jde o nedorozumění. Skutečně jsem panu Kučerovi žádnou pokutu nikdy neukládal. S ním jsem vedl pouze spor o udělování sankcí jiným policistům, protože on k tomu jako můj podřízený připravoval podklady pro kázeňská řízení a nesouhlasil s mým právním názorem, že lze policistům udělovat pokuty jako normálním občanům, tedy nižší, než uvádí správní řád,“ uvedl k tomu policejní prezident.

Lessyho udělování pokut už řeší na základě Kučerova oznámení i ministr vnitra Jan Kubice. Policejní inspekce mu předala podklady před dvěma měsíci, ministr ale zatím nijak nerozhodl. „Chystám napsat otevřený dopis ministru vnitra, protože ani on v té věci nic nekoná. Vzhledem k tomu, že z jednání pana Lessyho udělali jen kázeňské přestupky, tak za pár týdnů dojde k jejich promlčení. Oni dobře vědí, že tam je promlčecí lhůta jeden rok,“ řekl serveru Kučera. Kubice to ale odmítá. Přestupky nyní zkoumá rozkladová komise ministerstva. „Určitě se nestane, a dám jim za úkol si to pohlídat, aby neutekly žádné lhůty promlčení,“ podotkl.

Vydáno pod