Vláda kývla na zrušení 11 stran včetně SSO

Praha – Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) dnes schválil návrh ministerstva vnitra na pozastavení činnosti několika stran. Po jednání vlády to oznámil sám Nečas s důrazem na to, že krok vlády je krokem správního orgánu, a nikoliv politické rozhodnutí. Mezi stranami navrženými ke zrušení Nejvyšším správním soudem (NSS) je euroskeptická Strana svobodných občanů (SSO) Petra Macha a deset dalších uskupení.

Kvůli problémům s dodáváním finančních zpráv vláda navrhuje vedle SSO pozastavit činnost dalších pěti politických stran, jimiž jsou Český politický střed, Nezávislí starostové, STOP, „Viktor Kožený - Občanská federální demokracie“ a 4 VIZE - www.4vize.cz. Podnět se týká i trojice hnutí - Hnutí Za Telefonování Zdarma, Karlovarské občanské alternativy a uskupení s názvem ZVON.

Další dvě hnutí, Naše Beskydy a OSMA - občané svému městu, která vznikla v roce 2010, podle ministerstva dosud neustavila své orgány. Podle zákona to přitom strany a hnutí musí udělat do šesti měsíců od svého vzniku, upozornilo vnitro v předkládací zprávě.

Předseda SSO Petr Mach pro iDnes.cz v reakci na to, že se sněmovně nelíbilo, že kopie darovacích smluv předložené ve výroční zprávě nebyly úředně ověřené:

„S ohledem na to, že šlo o prkotinu a že byly ověřené kopie darovacích smluv do zprávy doplněny, považoval bych za absurdní, kdyby vláda navrhla soudu pozastavení činnosti. Nejvyšší správní soud by i s ohledem na předchozí řízení v podobných kauzách mohl sotva návrhu vyhovět, když je výroční finanční zpráva doplněná a když původní nedostatek byl malicherný.“

Vnitro jejich zrušení navrhlo, neboť devět stran a hnutí předložilo výroční finanční zprávu Poslanecké sněmovně neúplnou nebo zprávu za rok 2009 a 2010 nedodalo vůbec. To se týká právě Machovy SSO. Zbylá dvě hnutí, která vznikla teprve loni, zase podle ministerstva porušila zákon tím, že dosud neustavila své orgány.

Sněmovna v květnu požádala vládu, aby podala NSS návrh na zrušení nebo pozastavení činnosti celkem 84 stran a hnutí. Pozastavit činnost poslanci chtěli třeba i krajně pravicové Dělnické straně sociální spravedlnosti (DSSS). Podle vnitra však v případě 73 stran a hnutí není podání návrhu „aktuální“.

Vláda chce změnit i podmínky vydání zbrojního průkazu

Vláda dnes schválila nařízení, které sjednocuje postup při vykonání zkoušky u žadatelů o vydání zbrojního průkazu. Doposud byl totiž postup jednotlivých zkušebních komisařů, ale i dohlížejících útvarů policie nejednotný a vznikaly mezi nimi kvůli průběhu zkoušek spory. Zkušební komisaři budou muset nově před začátkem zkoušky ověřit totožnost žadatele, ale například i to, zda není pod vlivem léků či alkoholu.

Rada pro vědu a výzkum končí

Na návrh premiéra také kabinet odvolal radu pro vědu, výzkum a inovace. Premiér hodlá do měsíce sestavit novou, chce se tak vyhnout sporům mezi akademiky a firmami. Novinářům řekl, že v radě, které předsedá, docházelo k silnému pnutí mezi zástupci jednotlivých sfér natolik, že nebyla schopna dojít ani k jednotnému postoji k návrhu rozpočtu a dodala ho ve dvou variantách. Připomenul, že radu zdědil po svém předchůdci Janu Fischerovi.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)