Rodiče zavražděné Aničky chtějí kárné řízení proti soudci

Praha – Rodiče devítileté Anny Janatkové podali ministerstvu spravedlnosti podnět k zahájení kárného řízení proti soudci, který nevzal Otakara T., podezřelého ze zmizení devítileté dívky v říjnu loňského roku, do vazby. Podnět podali také proti státní zástupkyni, která podle nich nedostatečně odůvodněným návrhem na vzetí do vazby mohla rozhodnutí soudce ovlivnit. Ministerstvo spravedlnosti v reakci uvedlo, že na soudce kárnou žalobu nepodá, podnět na státní zástupkyni postoupí. Policejní inspekce do dneška také nevypátrala, kdo vynášel médiím informace z výslechů Otakara T., a celý případ odložila.

Podle právního zástupce rodiny Antonína Janáka soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Petr Fassati neměl muže obviněného z trestného činu zbavení osobní svobody pustit na svobodu v době, kdy byly naplněny vazební důvody, navíc nebylo známo místo, kde se Anička nacházela, ani zda je naživu. „To, že nezletilá již nežila, nemohl soudce v době, kdy rozhodoval, vědět a jeho protiprávní rozhodnutí to neomlouvá,“ uvedl Janák.

Podnět ke kárné žalobě podal Janák i proti státní zástupkyni Jaromíře Biolkové, která návrh na vzetí do vazby připravovala. Podle právníka byl návrh zpracován nedbale, neboť státní zástupkyně nezohlednila v rozporu s trestním řádem veškeré skutečnosti, jež vyšly při výslechu najevo, a neopřela o ně své rozhodnutí. „Nelze vyloučit, že právě tato nedbalost mohla být důvodem pro rozhodnutí soudu o propuštění zadrženého na svobodu,“ dodal Janák.

Případ, který policii zaměstnával více než půl roku, odstartovalo zmizení devítileté dívky. Po více než týdnu se kriminalistům podařilo zadržet a obvinit z trestného činu zbavení osobní svobody Otakara T. Zajistili totiž jeho DNA z dívčina batohu. Do vazby ho soudce na základě nepřímých důkazů neposlal, při výslechu se ale muž přiznal, že na místě byl. Tělo dívky našla policie 16. března. Otakara T. poté policie opět zadržela a obvinila ho z vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. Soud ho 18. března poslal do vazby. O tři dny později se v cele pokusil o sebevraždu a zraněním později podlehl. Zanechal po sobě sice dopis, k vraždě se v něm ale nepřiznal. Státní zastupitelství konstatovalo, že muž byl s vysokou mírou pravděpodobnosti pachatelem zločinu.