Jeden z nejužívanějších léků na tlak zmizel z trhu

Praha – Jeden z nejčastěji předepisovaných léků na vysoký krevní tlak BETALOC SR v Česku chybí. Poslední dodávky dorazily do lékáren v září, většina z nich už ale v současnosti lékem nedisponuje. Výrobce sice začal obnovovat produkci, k českým pacientům se ale lék dostane nejdřív v polovině října. V důsledku výpadku dostupnosti přípravku si tisíce pacientů musejí rychle zvykat na jiný přípravek. Pro řadu z nich ale nemusí jít o nejvhodnější preparáty.

„Chybí déle než měsíc. Jedná se o výpadek, který pacienti velice pocítili, protože jsou na něj poměrně zvyklí a protože se jedná o lék první volby při léčbě vysokého krevního tlaku,“ konstatoval předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. Jen v první polovině letošního roku leželo na skladech nemocnic a lékáren téměř 330 tisíc krabiček, proč výrobce přerušil dodávky, nevědí ani na úřadě pro kontrolu léčiv. „V rámci hlášení nebyl uváděn žádný důvod,“ sdělila mluvčí Veronika Petráková

Lékaři zatím předepisují jiný preparát, alternativu pomůžou najít i lékárníci. „V této chvíli je alternativně k dispozici vasokardin. Přípravek ale může mít jiné uvolňování, proto to raději konzultujeme s ošetřujícím lékařem,“ uvedl vedoucí lékárny FN Vinohrady Petr Mlynář. Podle kardiologa Zorjana Jojka vyžaduje přechod na jiný lék alespoň jednu návštěvu u lékaře, prý aby bylo jisté, že pacient dobře snáší typ léku.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Není to ale jen nesnášenlivost vůči náhradnímu léku, co trápí některé pacienty. Stěžují si také na vyšší doplatek, u krabičky se stem pilulek se jedná o téměř 150 korun vyšší. Výrobce BETALOC SR už výrobu opět spustil, zatím ale jen pro výrobu stopilulkových balení. V následujících dnech první krabičky odejdou k distributorům, ti je teprve pak rozvezou do lékáren.